Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra

Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter csütörtökön a spanyol parlament felsőháza, a szenátus illetékes bizottságának meghallgatásán csütörtökön Madridban.
, 2018. január 18. csütörtök, 17:38

Juan Ignacio Zoido szerint ez az összeg tartalmazza a spanyol rendőrség és csendőrség bevetését, elszállásolásuk, élelmezésük, mozgósításuk költségeit - írja az MTI.

Az úgynevezett Kopernikusz-műveletben átlagosan 4500 rendőr és csendőr vett részt, számuk szeptember 30-a és október 2-a között hatezer volt - részletezte.

A tárcavezető a barcelonai ügyészségre hivatkozva "törvényesnek, szakmainak és arányosnak" nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén.

Mint mondta, a hatóságoknak "nagyon nehéz körülmények között kellett fellépniük", és teljesíteniük feladatukat, a közjó védelmét a törvény keretein belül és a törvény védelmében.

"A történtek sajnálatosak, és lehetőleg sosem kellett volna megtörténniük, de az állami biztonsági erők nem tudják elkerülni felelősségüket, nem nézhetnek félre, lépniük kell, amikor a körülmények azt megkövetelik" - jelentette ki, hangsúlyozva Carles Puigdmont leváltott katalán elnök és kormányának "arroganciáját és felelőtlenségét".

A belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy voltak, akik megsérültek, de szerinte a felelősök mindezért azok, akik "önkényes, felelőtlen és törvénytelen viselkedéssel" feszült és engedetlen klímát teremtettek.

Sok volt "atrocitás"

A bizottsági ülésen elhangzottak szerint az erőszakba torkollt népszavazás napján 1066 civilt és 431 rendőrt regisztráltak sérültként.

Juan Ignacio Zoido bírálta a katalán rendőrök aznapi passzivitását, amiért nem tettek eleget a bírói rendelkezésnek, amely a szavazóhelyiségek bezárására utasította őket. Elmondása szerint a rendőri erők 113 szavazóhelyiséget zárattak be, 11 helyszínen voltak "problémák", és további 54-nél léptek fel a tüntetőkkel szemben.

A belügyminiszter hangsúlyozta: a szavazóhelyiségeknél voltak "beépített radikálisok" is, akik készen álltak arra, hogy szembe szálljanak a hatóságokkal, nem mindenhol tömörültek "spontán" az emberek, csupán azért, hogy szavazhassanak.

A miniszter meghallgatásán az ellenzéki képviselők aránytalannak és improvizatívnak minősítették a rendőrség fellépését október 1-jén.

Francisco González Cabana szocialista szenátor "alkalmatlannak" nevezte feladatára a belügyminisztert, és véleménye szerint "bizonyos mértékű naivitás" volt hinni abban, hogy a katalán rendőrség megakadályozza majd a szavazást.

Xavier Castellana, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szenátora azt mondta: Francisco Franco diktátor "politikai végrendeletét" - erőszakot, hazugságot, a szabadságjogok megfosztását - alkalmazták, hogy megvédjék Spanyolország egységét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

MLB2018, 2018.01.18 18:58

@zana: A tanulatlan/hazudozó tata megint idekente a mocskát.

"Katalónia állam soha nem létezett a katalán nyelv egy dialektus"
Először ezt leírtad mert egy tanulatlan suttyó vagy. Aztán kioktattalak a valóságra, szóval biztos h most is szánt szándékkal hazudozol. Amolyan igazi libsiféreg.

Lássuk a valóságot (amitől ti ganélibsik irtóztok): I. Wilfred elűzte a frankokat így megteremtette a független, középkori Katalóniát. Ennyit arról h "sohasem létezett". :) (tanulatlan barom)

Katalónia, etnikailag nagyjából homogén terület, ahol katalánok laknak, külön nyelvvel és kultúrával. A nyelvük jobban hasonlít a franciához, sőt még az olasz nyelvhez is, mint a spanyolhoz, baromka.
Andorra hivatalos nyelve a katalán. Nem a spanyol, vagy valami spanyol dialektus, te szerencsétlen hazudozó. A katalán. Érted, világhülyéje?
Takarodj vissza az elemibe, tata!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.18 18:23

@lomb:
A kettő nem ugyanaz! A jobberek gyújtogattak, rongáltak szélsőjobberhez méltóan 2006-ban.
Az erős Spanyolország Európa érdeke. Kerge megszédítettek a katalánok egy része, nagy a pofájuk, ahelyett, hogy örülnének. Katalónia állam soha nem létezett a katalán nyelv egy dialektus, csak profitálnak a nagy Spanyolországból. A spanyol polgárháborúban is a szélsőséges baloldali anarchisták fészke voltak, úgy tűnik az a régió vevő a szélsőségekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.01.18 17:55

Juan Ignacio Zoido "a barcelonai ügyészségre hivatkozva "törvényesnek, szakmainak és arányosnak" nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén."

Pont úgy, mint a böszme és apparátusa 2006. rendőrattakjait! (nem véletlen, hogy 2010-ben a fidesz nyugdíjazott volna néhány, az átkosban szocializálódott és a "szabad világban" érzékenyített bírát)

Az Eu pediglen hallgat, mint anno, szigorúan az "ejrópai értékek" védelme okán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html