Katalán-ügy: döbbenetes számok kerültek napvilágra

Mintegy 87 millió euróba (26,8 milliárd forint) kerültek az alkotmányellenes, október 1-i katalán függetlenségi népszavazás megakadályozására hozott hatósági intézkedések - mondta a spanyol belügyminiszter csütörtökön a spanyol parlament felsőháza, a szenátus illetékes bizottságának meghallgatásán csütörtökön Madridban.
, 2018. január 18. csütörtök, 17:38
Fotó: Reuters

Juan Ignacio Zoido szerint ez az összeg tartalmazza a spanyol rendőrség és csendőrség bevetését, elszállásolásuk, élelmezésük, mozgósításuk költségeit - írja az MTI.

Az úgynevezett Kopernikusz-műveletben átlagosan 4500 rendőr és csendőr vett részt, számuk szeptember 30-a és október 2-a között hatezer volt - részletezte.

A tárcavezető a barcelonai ügyészségre hivatkozva "törvényesnek, szakmainak és arányosnak" nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén.

Mint mondta, a hatóságoknak "nagyon nehéz körülmények között kellett fellépniük", és teljesíteniük feladatukat, a közjó védelmét a törvény keretein belül és a törvény védelmében.

"A történtek sajnálatosak, és lehetőleg sosem kellett volna megtörténniük, de az állami biztonsági erők nem tudják elkerülni felelősségüket, nem nézhetnek félre, lépniük kell, amikor a körülmények azt megkövetelik" - jelentette ki, hangsúlyozva Carles Puigdmont leváltott katalán elnök és kormányának "arroganciáját és felelőtlenségét".

A belügyminiszter sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy voltak, akik megsérültek, de szerinte a felelősök mindezért azok, akik "önkényes, felelőtlen és törvénytelen viselkedéssel" feszült és engedetlen klímát teremtettek.

Sok volt "atrocitás"

A bizottsági ülésen elhangzottak szerint az erőszakba torkollt népszavazás napján 1066 civilt és 431 rendőrt regisztráltak sérültként.

Juan Ignacio Zoido bírálta a katalán rendőrök aznapi passzivitását, amiért nem tettek eleget a bírói rendelkezésnek, amely a szavazóhelyiségek bezárására utasította őket. Elmondása szerint a rendőri erők 113 szavazóhelyiséget zárattak be, 11 helyszínen voltak "problémák", és további 54-nél léptek fel a tüntetőkkel szemben.

A belügyminiszter hangsúlyozta: a szavazóhelyiségeknél voltak "beépített radikálisok" is, akik készen álltak arra, hogy szembe szálljanak a hatóságokkal, nem mindenhol tömörültek "spontán" az emberek, csupán azért, hogy szavazhassanak.

A miniszter meghallgatásán az ellenzéki képviselők aránytalannak és improvizatívnak minősítették a rendőrség fellépését október 1-jén.

Francisco González Cabana szocialista szenátor "alkalmatlannak" nevezte feladatára a belügyminisztert, és véleménye szerint "bizonyos mértékű naivitás" volt hinni abban, hogy a katalán rendőrség megakadályozza majd a szavazást.

Xavier Castellana, a függetlenségi Katalán Köztársasági Baloldal (ERC) szenátora azt mondta: Francisco Franco diktátor "politikai végrendeletét" - erőszakot, hazugságot, a szabadságjogok megfosztását - alkalmazták, hogy megvédjék Spanyolország egységét.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nyitrai5673, 2018.11.02 20:14

Időszerű ma is.
Zana-nak. Katalán nyelv van, de annyira nem hasonlít a franciához, legfeljebb csak hangzásban, ám az olaszhoz is meg a franciához is egyszerre biztos, hogy nem hasonlít.
De nem ez a fontos. Európában sok nemzetiség létezik az országokon belül, mégsem szokás habzó szájjal szítani az elszakadásvágyat kívülről. Ilyen alapon Svájc is szétmehetne egy hét alatt.
Spanyolországot szét akarják darabolni, és ennek ideológiai okai vannak.
Soros és a többi őfajta világpolgár nem bírja elviselni azt, hogy a franco korszakért ott nem állhattak bosszút, ezért a cécó a TVE-ben is már 2004 óta napi szinten. Ám a Pedro Sanchez PSOE kormány sem akar szecessziót, sőt emlékezetem szerint a szintén PSOE Gonzales kormány egyenesen vad dolgokat engedett meg az ETA-val szemben.
A katalán nyelv tiszteletreméltó, de nem életképes egy olyan Európában, ahol brit nyelvi überments van. Ma már Magyarországon is bizonyos helyeken nem lehet beszélni csak angolul (külföldi cégek, belföldi tudományos fórumok). Utóbbi a szomorú.
Anonim
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.01.18 18:58

@zana: A tanulatlan/hazudozó tata megint idekente a mocskát.

"Katalónia állam soha nem létezett a katalán nyelv egy dialektus"
Először ezt leírtad mert egy tanulatlan suttyó vagy. Aztán kioktattalak a valóságra, szóval biztos h most is szánt szándékkal hazudozol. Amolyan igazi libsiféreg.

Lássuk a valóságot (amitől ti ganélibsik irtóztok): I. Wilfred elűzte a frankokat így megteremtette a független, középkori Katalóniát. Ennyit arról h "sohasem létezett". :) (tanulatlan barom)

Katalónia, etnikailag nagyjából homogén terület, ahol katalánok laknak, külön nyelvvel és kultúrával. A nyelvük jobban hasonlít a franciához, sőt még az olasz nyelvhez is, mint a spanyolhoz, baromka.
Andorra hivatalos nyelve a katalán. Nem a spanyol, vagy valami spanyol dialektus, te szerencsétlen hazudozó. A katalán. Érted, világhülyéje?
Takarodj vissza az elemibe, tata!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zana, 2018.01.18 18:23

@lomb:
A kettő nem ugyanaz! A jobberek gyújtogattak, rongáltak szélsőjobberhez méltóan 2006-ban.
Az erős Spanyolország Európa érdeke. Kerge megszédítettek a katalánok egy része, nagy a pofájuk, ahelyett, hogy örülnének. Katalónia állam soha nem létezett a katalán nyelv egy dialektus, csak profitálnak a nagy Spanyolországból. A spanyol polgárháborúban is a szélsőséges baloldali anarchisták fészke voltak, úgy tűnik az a régió vevő a szélsőségekre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2018.01.18 17:55

Juan Ignacio Zoido "a barcelonai ügyészségre hivatkozva "törvényesnek, szakmainak és arányosnak" nevezte a rendőri beavatkozást október 1-jén."

Pont úgy, mint a böszme és apparátusa 2006. rendőrattakjait! (nem véletlen, hogy 2010-ben a fidesz nyugdíjazott volna néhány, az átkosban szocializálódott és a "szabad világban" érzékenyített bírát)

Az Eu pediglen hallgat, mint anno, szigorúan az "ejrópai értékek" védelme okán!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html