Katalán választások - így állnak a függetlenségpártiak

A Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés nyerheti a vasárnapi katalán parlamenti választásokat az urnazárást követő első exit poll adatok szerint, amelyet a TV3 katalán televízió tett közzé.
MTI, 2015. szeptember 27. vasárnap, 21:15
Fotó: MTI/AP

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés azt jelzi, hogy az önálló Katalóniáért küzdő pártok a szavazatok 40,7 százalékát kaphatták meg, ezzel 63-66 képviselői helyet szerezhetnek a 135 fős katalán parlamentben, azaz egyedül nem lesznek abszolút többségben.

A választásokon önállóan induló Népi Egység (CUP) szintén függetlenséget akar. A felmérés szerint a voksok 9,1 százalékára számíthatnak, amely 11-13 mandátumot jelent. Ezt a pártot tartják a Junts pel Sí lehetséges szövetségesének.

Az adatok szerint a választások második helyezettje a Ciudadanos lehet, amely magát középpártként határozza meg, 19-22 képviselői hellyel. A harmadik a szocialista párt 14-17, a harmadik a baloldali Catalunya Sí que es Pot (Katalónia, igen lehetséges) 12-14 mandátummal, a negyedik pedig a függetlenségpárti CUP.  A Spanyolországban jelenleg kormányzó Néppárt (PP) 9-10 hellyel az ötödik parlamentbe jutó párt.

A GAD3 nevű közvélemény-kutató cégnek a COPE rádióadó számára készített felmérése lényegében ugyanezt a sorrendet mutatta, ahogy a La Vanguardia című napilap számára a Feedback által készített felmérés is csak abban tért el, hogy náluk a szocialisták a negyedik helyre szorultak.

Ez nagy győzelem

A választási részvétel felülmúlt minden korábbi katalán választást, a választók 77 százaléka adta le szavazatát az 5,5 millió választásra jogosult közül.
Artur Mas katalán elnök szavazatának leadását követően a szavazóhelyiségnél összegyűlt újságíróknak azt mondta: ez nagy győzelem a demokrácia számára minden akadály ellenére, amelyet a központi kormányzat gördített eléjük, hogy dönthessenek Katalónia politikai jövőjéről.

A szavazóhelyiségnél mintegy százan gyűltek össze, spanyol zászlót lengettek, transzparenseken követelve, hogy Spanyolország függessze fel Katalónia autonómiáját, amelyre az alkotmány 155. cikkelye lehetőséget ad. "Katalán vagyok és spanyol" - kiabálták. Néhányan válaszul azt skandálták: "függetlenség, függetlenség".

Xavier García Albiol, a Spanyolországban kormányzó Néppárt (PP) listavezetője, miután leadta szavazatát, úgy értékelte, hogy a magas részvételi arány "reményt keltő".

Választáson ennyi embert még nem láttak Katalóniában

A sajtóbeszámolók szerint a szavazóhelyiségek előtt egész nap hosszú sorok kígyóztak. Az ott dolgozók és maguk a szavazók is mind azt mondták, hogy választáson ennyi embert még nem láttak Katalóniában. Volt, ahova újabb urnákat kellett kiszállítani. Barcelonában az erkélyeket, balkonokat napközben ellepték a katalán zászlók, sokan a szeptember 11-i függetlenségi felvonulás hivatalos pólóját viselték ezen a napon.

Mindeközben a turisták tömegei zavartalanul látogatták a város látványosságait. Sokan nem is tudták, hogy épp választásokat tartanak, más azt mondta, hogy nem érdekli, és akadt olyan brit, aki a skót népszavazáshoz hasonlította az eseményt.

Az El País című napilap online, percről-percre adott tudósításában megszólaltatott egy 103 éves asszonyt, aki elmondta, hogy eddig minden szavazáson részt vett, és szerinte bármilyen eredmény is születik, abból vita lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2015.09.29 03:08

@szemetesi: Szerintem is. A katalánok amúgy tök jó fejek, messze többre tartják magukat a spanyoloknál. Szorgalmasak, összetartóak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szemetesi, 2015.09.28 10:19

Katalónia megunta Spanyolország eltartását!Ők akarnak abból a szorgos munkából élni amit megtermeltek,jogosan!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.09.27 22:46

Elkezdödött az EU szétesése. Jövöre kilépnek az angolok, Merkelnek köszönhetöen Németország haldoklik, stb. Adieu EU.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html