Katalónia forrong - újabb tüntetések voltak

A szakadár politikusokkal szembeni bírósági döntések ellen tiltakoztak péntek éjjel Katalónia-szerte, miután a spanyol legfelsőbb bíróság ismét előzetes letartóztatásba helyezte Jordi Turull katalán elnökjelöltet négy katalán függetlenségi politikussal egyetemben, valamint újból európai elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont leváltott katalán elnök és kormányának külföldön lévő négy tagja ellen.
Szabó Zsuzsanna, 2018. március 24. szombat, 13:42
Fotó: AFP

A katalán fővárosban, Barcelonában két tucat függetlenségpárti tüntető sebesült meg könnyebben a rendőrökkel lezajlott összecsapásban - közölték a mentőszolgálatok. Szemtanúk szerint a kivezényelt rohamrendőrök a prefektúra épületénél gumibotos ütlegekkel szorították vissza az őket megközelítő tüntetőket - írja a hvg.hu az MTI-re hivatkozva.

A tiltakozásokat még a bírósági döntések előtt hirdette meg a katalán nemzetgyűlés és Köztársaság Védelmi Bizottságok elnevezésű radikális szervezet.

A spanyol legfelsőbb bíróság illetékes bírája 13 függetlenségpárti politikus ellen emelt vádat lázadásért, amelynek címén 30 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki. Ötöt közülük a bíró ismét előzetes letartóztatásba helyezett, köztük Jordi Turull katalán elnökjelöltet, aki arra készült, hogy szombaton egy második fordulóban megpróbálja megszerezni a katalán parlament támogatását elnökké választásához.

A politikusoknak a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakba torkollott függetlenségi népszavazás megrendezése, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt kell felelniük a bíróság előtt.

Pablo Llarena bíró emellett ismét európai elfogatóparancs kiadását rendelte el a függetlenség tavaly októberi kikiáltása után belgiumi száműzetésbe vonult Carles Puigdemont leváltott katalán elnök, valamint volt kormányának külföldön lévő négy tagja ellen.

A bírói döntések hírére egyes tüntetők VI. Fülöp spanyol király és Llarena bíró fényképeit égették, és transzparenseiken szabadságot követeltek a bebörtönzött katalán politikusoknak. Egy másik, nagyobb és nyugodtabb tiltakozó megmozdulás résztvevői megtöltötték péntek este a Barcelona szívében lévő Katalónia teret.

A tüntetőknek üzenetet küldött a két napja Finnországban tartózkodó Carles Puigdemont. Közben a finn rendőrségre befutott a leváltott katalán elnök ügyében megküldött spanyol kiadatási kérelem. Közleményük szerint a kérelemről értesítették az ügyészséget, és megkezdték az ilyenkor szokásos információcserét a spanyol hatóságokkal.

Képünk forrása: AFP photo/Pau Barrena

HOZZÁSZÓLÁSOK