Katar a palesztinok pénzelésébe kezd

Katar közel félmilliárd dolláros pénzsegélyt ad a palesztinoknak, részben a Gázai övezetnek, részben a Ciszjordániában kormányzó Palesztin Hatóságnak - jelentette az izraeli katonai rádió kedd reggel - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 7. kedd, 09:46
Fotó: Napi.hu / Szakonyi Péter

A 480 millió dolláros (közel 140 milliárd forintos) segélyből 180 milliárdot a Gázai övezet kap, fél évre havonta 30 millió dollárt (mintegy 8,5 milliárd forintot), amit nem a a Hamász, az övezetet uraló iszlamista terrorszervezet, hanem az ENSZ fog szétosztani nagyrészt Izraeltől vásárolt üzemanyagra, a kétkezi dolgozók fizetésére és infrastrukturális beruházásokra.

A Gázai övezet pénzügyi helyzete az utóbbi hónapokban még a korábbinál is sokkal nehezebbé vált, miután a másik palesztin területen, Ciszjordániában székelő Palesztin Hatóság politikai nyomásgyakorlás céljából megtagadta a kormányzati dolgozók bérének onnan érkező fizetését. A Hatóság az izraeli média szerint azért fordult ehhez az eszközhöz, mert a Ciszjordániai és a gázai vezetés közötti palesztin egységtárgyalásokon nem sikerült megállapodásra jutniuk, illetve a mégis létrejött egyezményeket végrehajtatniuk.

A pénz nagyobb részét, 380 millió dollárt a Palesztin Hatóságnak utalják át, s ez az összeg részben - a rádió műsorában meg nem határozott részben - kölcsön lesz. A Palesztin Hatóság azért került nehéz anyagi helyzetbe, mert megtagadta a számukra beszedett vámjövedékek átvételét, amit az 1993-as oslói egyezmények alapján Izrael gyűjt össze, és utal át minden hónapban.

A Mahmúd Abbász vezette PH ebből folyósítja a fizetéseket az izraeli börtönökben lévő, illetve az izraeliek elleni merényletekben megölt palesztin terroristák családtagjainak. Az izraeli parlament, a kneszet tavaly júliusban elfogadott - és idén februártól alkalmazni kezdett - egy olyan új törvényt, amely szerint ha nem hagyják abba ezt a gyakorlatot, akkor ennek a segélyezésnek az összegét levonják a vámjövedelmekből, és csak a maradékot utalják át.

Ez az összeg a 2018-ban mintegy 330 millió dollár volt (mintegy 95 milliárd forint), a teljes palesztin költségvetés hét százaléka. A Háárec című újság honlapja szerint a Palesztin Hatóság összes bevételének hatvanhárom százaléka a vámjövedelmekből származik. Ennek az elmaradása miatt ebben a hónapban a hatóság alkalmazottjai csak fizetésük felét kapták kézhez.

Jeruzsálemben azért tiltakoznak a palesztin merénylők segélyezése ellen, mert úgy vélik, hogy az Izrael elleni támadásokat végrehajtóknak adott pénzek arra ösztönzik a nehéz gazdasági körülmények között élő palesztinokat, hogy akár öngyilkos merényleteket hajtsanak végre, mert ezzel biztosíthatják családjuk anyagi biztonságát.

Rámalláh azonban nem kíván lemondani a palesztin terroristák családtagjainak havonta adott segélyekről. Abbász bejelentette, hogy nem hajlandó "engedni a zsarolásnak", és nem veszik át Izraeltől az ennek mértékében csökkentett összeget: inkább semmit se kapjanak, ha nem kapják meg a teljes összeget.

Abbász emiatt az arab államokhoz fordult pénzügyi segítségért, és a Katarból küldött segélyből, illetve kölcsönből próbálják pótolni az Izraeltől át nem vett pénzösszeget.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krislaci, 2019.05.07 10:57

@sziddha: Viszont, nem csak az Ószövetség, hanam laikus történelmi kutatások szerint is, ezt megelőzően ott több ezer évig zsidó királyság volt (a maga változó katonai erejével, és egyéb viszontagságaival - pl. a babiloniak elleni vesztett háború, és zsidó állampolgárok tömeges elhurcolása). Szó sincs sehol sem, egy akkoriban ott található arab, így palesztin entitásról sem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sziddha, 2019.05.07 10:24

Miért terrorista az a palesztin ,aki küzd az önálló államáért ? Közel 2000 éven át a palesztinoknak önálló
hazájuk volt Palesztinia, amit 1948-ban nemzetközi szerződéssel kaptak meg a zsidók ,egy saját állam létrehozására !
Miért nem lehet a palesztinoknak is saját országuk ? Miért akar a mai Izrael minden őslakost elüldözni ? Tolerancia ?
A mai Izrael lakói, többségükben, nem éltek ebben a térségben 1948 előtt !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.05.07 09:47

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html