Katar-ügy - reagált az amerikai és az orosz külügyminiszter

Katar körül kialakult helyzetet tárgyalásokkal kell rendezni az amerikai és az orosz külügyminiszter szerint. Eddig hét ország jelentette be, hogy felmondják diplomáciai kapcsolataikat az arab országgal. A lépés az olajárra is hatással volt.
Domokos Erika, 2017. június 5. hétfő, 20:51
Fotó: Napi.hu

Rex Tillerson amerikai külügyminiszter álláspontja szerint a Katar körül kialakult helyzetet tárgyalásokkal kell rendezni - derül ki az amerikai külügyminisztérium hétfői Twitter üzenetéből. Maga Tillerson éppen Ausztráliában tárgyal - írja az MTI.

Tillerson álláspontjának nyilvánosságra kerülése előtt egy neve elhallgatását kérő külügyi tisztségviselő úgy nyilatkozott: az Öböl-térség valamennyi országa "rendkívül fontos partner" az Egyesült Államok számára, és Washington arra számít, hogy az érintett felek előbb, vagy utóbb, de megtalálják a válságból kivezető megoldás lehetőségeit.

Közben kiderült: az amerikai hadsereg változatlanul hajt végre küldetéseket a katari Al-Udeid légibázisról.

Vasárnap éjjel és hétfő reggel Szaúd-Arábia és szövetségesei, összesen immár 7 ország sorra jelentette be, hogy felmondják diplomáciai kapcsolataikat Katarral. Azt állítják, hogy Doha terroristákat támogat, illetve beavatkozik a belügyeikbe. Katar tudatta: hazugságkampány indult ellene, s az állításokból semmi nem igaz.

A lépés hullámvasútra küldte hétfőn az olajárat.

Párbeszédre szólított fel a Katar és a több más arab ország közötti viszony erős kiéleződése ügyében Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, amikor telefonon tárgyalt katari kollégájával, Muhammad bin Abdul Rahmán ász-Száni sejkkel - közölte honlapján hétfőn az orosz külügyi tárca az MTI híre szerint.

A Moszkvával való kapcsolatfelvételt Doha kezdeményezte. A moszkvai közlemény szerint a két külügyminiszter aggodalmát fejezte ki az arab világban keletkezett új feszültséggóccal kapcsolatban. Lavrov az ellentétek kölcsönös tiszteleten alapuló, tárgyalásos rendezése mellett foglalt állást, a példátlan jellegű kihívások, különösen a terrorfenyegetés tükrében.

A katari szuverén alap és a svájci Glencore cégcsoport egyébként tavaly decemberben, 50-50 százalékos részesedésben felvásárolta az állami többségű Rosznyefty orosz olajvállalat 19,5 százalékát mintegy 10,5 milliárd euróért.

HOZZÁSZÓLÁSOK