Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Olasz sajtóértesülések szerint a szerda hajnali földrengés óta sátortáborokban elszállásolt több mint 2500 embert legfeljebb egy hónapon belül fűthető konténer-lakásokban vagy faházakban akarják elszállásolni.
Sergio Pirozzi, a teljesen romba dőlt Amatrice város polgármestere hangsúlyozta, hogy a lakosok nem kérnek a konténerekből és faházakat szeretnének, lehetőleg korábbi otthonaik közelében. A Corriere della Sera napilap számításai szerint a faházak három-négy hónapon belül készülhetnek el, költségük négyzetméterenként 1400 euró (több mint 420 ezer forint) lehet. A lakosokat úgy próbálják elhelyezni, hogy az egykori szomszédok, lakóközösségek egymáshoz közel kerüljenek.

Matteo Renzi a lehető gyorsabb újjáépítést ígérte, "pontosan ott, ahol a városok és települések korábban álltak". Az olasz miniszterelnök Renzo Piano Priztker-díjas olasz építésszel egyeztetett az újjáépítés lehetséges terveiről. Internetes bejegyzésében hangsúlyozta, hogy a földrengésben romba dőlt épületeknek nem csak gyorsan, de jól is, vagyis földrengésbiztosan kell újjászületni az átláthatóság jegyében. "Az újjáépítésre fordított minden eurócent felhasználását ellenőrizzük" - írta Matteo Renzi. Hozzátette, hogy a földrengések nem kerülhetők el, de a védekezés lehetséges.

Célkeresztben a korrupció

Az olasz korrupcióellenes hatóság (Anac) bejelentette, hogy az újjáépítés minden közbeszerzési pályázatát átvilágítja esetleges visszaélések elkerülése érdekében. Az újjáépítésért felelős kormánybiztos Vasco Errani politikus lesz.

Ezzel egy időben a földrengés térségében levő Rieti és Ascoli Piceno ügyészsége bűnvádi eljárást indított az utóbbi években épített vagy régebbi, de földrengésbiztossá tett, mégis összeomlott épületeknél felmerülő mulasztások kiderítésére. A vizsgálat elsősorban Amatrice összedőlt iskolaépületére irányul: a 2012-ben újjáépített Capranica iskolára mintegy 700 ezer eurót szántak, bár az építkezési cég vezetője nyilatkozatai szerint a munkát végül a város sokkal kevesebből végeztette el.

Amatrice kórházát a szomszédos Abruzzóban 2009-ben történt földrengés után veszélyesnek nyilvánították, mégse állították helyre, pedig elegendő pénzügyi forrás is rendelkezésre állt, de "elveszett a helyi bürokrácia útvesztőiben" - fogalmazott a La Repubblica című napilap.

Amatrice polgármestere elutasította a vádakat, hangsúlyozva, hogy az építési engedélyeket nem az ő hivatala adta ki, hanem a megyei és tartományi illetékesek. Az epicentrum Accumoli harangtornya az utóbbi években végzett stabilizáló beavatkozások ellenére is összedőlt egy családot temetve maga alá.
A térségben található Norcia városában az 1997-es földrengés után minden épületet földrengésbiztossá tettek és most alig keletkezett kár.

Hódít a szolidaritás

A földrengés legutóbbi halálos áldozatát, egy nőt a Róma szálloda romjai alól emelték ki vasárnap éjszaka Amatricében. Az utórengések folyamatosak, az utolsó nagyobb, 3,6-es erősségű hétfő reggel rázta meg Accumoli térségét.

A 290 halálos áldozat közül harmincöttől szombaton a megyeszékhely Ascoli Piceno sportcsarnokában vettek végső búcsút. Kedden nem Amatricében, hanem Rieti repülőterén lesz a további áldozatok búcsúztatása.

Olaszországban már mintegy tízmillió eurót gyűjtöttek össze magánszemélyek felajánlásával a földrengés sújtotta települések megsegítésére. Torinó egyik terén vasárnap az Amatrice városáról ismert amatriciana-tésztát főztek: minden tál spaghetti egy euróval támogatta az újjáépítést. A torinóiak tömött sorokban álltak az amatriciánáért.