Katasztrófa felé tart Európa?

Hiába érkezett újra pozitív adat a német gazdaságról, a németek sem menthetik meg az eurózónát a visszacsúszástól, sőt van olyan elemző, aki szerint még hozzá is járulhatnak a katasztrófához.
Napi.hu, 2013. november 24. vasárnap, 12:50
Fotó: Napi.hu

A német GDP 0,3 százalékkal bővült a harmadik negyedévben az április-júniusi időszakhoz képest, ami erős lassulás a második negyedéves 0,7 százalékos pluszhoz képest. A július-szeptemberi éves növekedés - az árváltozásokkal kiigazítva - 1,1 százalék volt - derült ki a szövetségi statisztikai hivatal adataiból. Jó hír, hogy a vállalatok hangulata a vártnál határozottabban javult.

Az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi indexe 109,3 pontra ment fel novemberben az októberi 107,4 pontról. Az e havi mutató nem csupán az előző havinál jobb, hanem az elemzők kicsi javulást előre jelző várakozásánál is. Az eurózóna üzleti aktivitását jellemző beszerzési menedzserindexek már a hét közepén azt mutatták, hogy az övezet teljesítménye egyre jobban elszakad a Németországétól. Ezt a friss GDP-adat is megerősítette: az eurózóna 0,1 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a másodikhoz képest, míg három hónappal korábban még 0,3 százalék volt a tempó.

Ez ijesztő

Ez nagyon ijesztő - fogalmaz Roger Nightingale, az RDN Associates tanácsadó cég közgazdásza látva a GDP-adatok romlását. Semmi sem változott az elmúlt öt-hat évben, szörnyű rendetlenség van Európában, és kijelenthetjük, hogy az eurózóna a katasztrófa felé tart - tette hozzá. A pénzügyi válság idején a falnak ment az USA gazdasága, amit követett e recesszió. Az európaiak kárörvendve szemlélték mindezt, mondván: az amerikaiak megkapták, amit megérdemeltek.

Arról beszéltek, hogy ez alig fogja érinteni Európát, ám brutálisan nagyot tévedtek, és ezért nagyon drágán fizetnek - fejtegette a szakértő. Miközben az amerikaiak rendet tettek a saját házuk táján, és valamennyire kilábaltak a válságból, az európaiak nem végezték el házi feladatukat, és nem igazán indultak el kifelé a gödörből. Ezzel egyebek mellett arra utalhatott, hogy míg az amerikai nagybankok átmentek a csődön, és mára visszafizették a megmentésükre fordított állami milliárdok jó részét, az európai bankrendszer valós állapota - a könyveiket terhelő rossz hitelek mennyisége - még mindig homályban marad a befektetők előtt.

Az Európai Központi Bank (ECB) nemrégiben mérsékelte 0,5 százalékról 0,25 százalékra alapkamatát, ám elemzők szerint ez kevés lehet a gazdasági növekedés felgyorsítására. Nightingale szerint Mario Draghi, a bank elnöke nem tesz eleget az eurózóna gyengébb államainak kisegítése érdekében. Ha az egyszerű embereket kérdeznék a kormányok helyett az ECB-ről és bank vezetőjének munkájáról, akkor még lehangolóbb véleményt hallanának - véli az elemző.

Már a németek is kockázatosak

Nightingale nincs egyedül pesszimizmusával. Németország a politikai és gazdasági bizonytalanság veszélyével néz szembe - véli Volker Wieland, a német kancellár öttagú tanácsadó szervezetének, az úgynevezett bölcsek tanácsának egyik tagja. Hiába nőtt a GDP, a kockázatok nem változtak.

Ahogy a legtöbb megfigyelő, mi is növekedést várunk a jövő évre - fejtegette a CNBC-nek -, amit a magánbefektetések és a magánfogyasztás bővülése hajthat, ám a kormányalakítással összefüggő bizonytalanság, ami érinti a jövedelemadókat és az energiapolitikát is, máris visszafogja a beruházásokat. A lassan, tétován haladó konzervatív-szociáldemokrata koalíciós tárgyalások eredménye olyan kormányprogram lehet, amely visszacsinálná az elmúlt évtized néhány fontos reformját a munkaerőpiacon és a nyugdíjrendszerben. Kár lenne ezét a visszalépésért - véli a szakértő.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

lauda, 2013.11.26 07:39

@Yankee: Minek nevezzelek: olvasva magasröptű okfejtéseidet , intelligens hozzászolásod , a nagyon kifinomult stílusod,szörnyed zavarba jöttem.
Igen nem egy emberrel , egy eszmével találkoztam,ami a rég letünt korszakot hozta vissza.
Nekem mincs gondom a szocialista vagy liberális ember társaimmal, csak az azmével , eszmeiséggel.
Szemben veletek, akik nem az eszmét eszmeiséget , az embert támadjátok, hiába , hísz a génjeitekben van. Ti hoztátok létre a Gulagot, Recsket a hortobágyi internáló táborokat , ahol fő cél volt az emberek fizikai megsemmisítése.
Ti nem változtok , nem tanultok!!!!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Yankee, 2013.11.25 18:37

@ptiszai: Latod eleg ezeknek a disznoknak megemliteni, hogy ki is a komcsi. Mar is befogjak a populista pazudozo pofajukat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2013.11.25 16:08

@lauda: Ne komcsizzál!
Matolcsy, Martonyi MSZMP tag volt.
Pintér rendőr MSZMP PÁRTTITKÁR volt.
55 !!! fideszes országgyűlési képviselő az önéletrajzuk alapján MSZMP tag volt.
III/III besúgó törvényt pont a Fidesz pártod akadályozza meg !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ptiszai, 2013.11.25 16:05

@lauda:
"Megállunk a saját lábunkon "
2 hete kért USA-tól engedélyt Matolcsy deviza kötvény kibocsátásra, cirka 3 milliárd dollár.
Olyan jól állunk akkor minek kell újabb hite a piacról?
" nincs pénzűgyi , gazdasági válság"
Még mindig van.
" Végre elkezd nőni a magyar GDP"
Mihez képest?
2012 -1.7% csökkent a GDP.
"csökkent az infláció"
Ez igaz.
"csökkent a munkanélküliség."
Privát részen nem csökkent, azért csökkent mert 150.000 közmunkás lett 2011 óta.
"Kezd kialakúlni a stabil gazgaság."
Ez nem igaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Yankee, 2013.11.25 15:25

@lauda: Mint latom szellemileg igen silany sorkatonakra epul a fideSS onkenyuralmi rendszer. Te erre egy "szep" diszpeldany vagy mint annak idejen az avosok. Azok legalabb nem teregettek a butasagukat. Talan meg magyarul is jobban tudtak. Nem irtak azt hogy "porony". Mi az hogy porony? Jobban ismertek a valosagot. Nem firkaltak drog hatas alatt mint te. Szabad Europa Radio? Te fideSS allat az 1993 okt. 31-en kozvetitett utoljara. Ilyen korlatolt agyuak toljak a fideSS szekeret? En komcsi, a komcsik aldozata? Na de ez is mutatja, hogy mennyire hulyek vagytok. Aki meri kritizalni a fideSS onkenyuralmat az automatikusan komcsi. Ez a komcsizas kulonben egy lenyeges dolgot probal palastolni: azt hogy a nagy fideSSesek es szuleik mind nagy komcsik voltak kezdve az Orban csaladdal. Gondolkodasban es cselekedetben sokkal kozelebb allnak a komcsikhoz mint a szocik, a komcsik hivatalosan tartott utodai. Na de tomboljatok ki magatokat mig meg uralmon vagytok. Nekem nem tudtok artani. Ha Mo-n elnek akkor mar biztosan kinyomtatok volna az allasombol es nevtelen telefonzaklatasok, terror alatt elnek. De jo hogy forditott a helyzet. En lobbizok itt sok becsuletes magyarral ellenetek egy igazsagosabb, demokratikusabb Magyarorszagert.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html