Katasztrófa fenyeget: felgyorsult az erdőirtás

Az elmúlt évek csökkenése után újra nő a kiirtott brazíliai őserdőterület. A világ az új évezredben Mongóliának megfelelő nagyságú erdőt veszített.
Napi.hu, 2013. november 18. hétfő, 16:52
Fotó: Napi.hu

A brazíliai őserdő irtása 28 százalékkal nőtt 2012 augusztusa és 2013 júliusa között. A kormány a helyén van, és azon dolgozik, hogy útját állja ennek a "bűntettnek" - értékelte a hírt Izabella Teixeira környezetvédelmi miniszter. A növekedés megfordította az erdőirtás 2009-en indult csökkenő trendjét

Az említett időszakban 5843 négyzetkilométer erdőt pusztítottak ki a farmerek az azt megelőző 12 hónapban kiirtott 4571 négyzetkilométernyi őserdő után. A tavalyi adat volt az Amazonas őserdejének legkisebb pusztítása az adatgyűjtés kezdete óta. Az idei mérték a második legkisebb 12 havi erdőirtás. Az új évezredben legszörnyűbb év 2004 volt, amikor 27 ezer négyzetkilométernyi őserdő esett az ember áldozatául.

Ütik a tüntetőket

A környezetvédők szerint az erdővédelmi törvény 2012-es módosítsa magyarázza a kedvezőtlen trendfordulót. Részben csökkentették a védett terület nagyságát, részben amnesztiát adtak a 2008-as erdőirtásban vétkes embereknek. Ezeket a változtatásokat régóta szorgalmazta az ország erős agrárlobbija, de Dilma Rousseff államfő ellenállt a nyomásnak. A mezőgazdaság a brazil GDP öt százalékát adja.

Taixeira tagadja, hogy a kormányt terhelné a felelősség, és burkoltan a farmerek erőszakosságát okolja. Mint mondta tavaly 4000 büntettet követtek el az erdőirtás ellen fellépőkkel szemben. A miniszter napokon belül össze akarja hívni a legsúlyosabb helyzetben lévő szövetségi államok kormányzóit és környező települések polgármestereit, hogy megbeszéljék, mit tehetnének a felpörgött erdőpusztítás visszaszorítása érdekében.

A brazil kormány elhatározta, hogy 2020-ra 80 százalékkal mérsékli az Amazonas menti őserdők pusztítását az 1996-2005-ös mértékhez képest.

Így fogy az erdő
A Föld 2,3 millió négyzetkilométernyi erdőt veszített el 2000 és 2012 között részben fakivágások, részben tüzek, részben a növényzetet tizedelő betegségek, részben viharok miatt. Eközben 800 ezer négyzetkilométernyi új erdő született, így a nettó veszteség 1,5 négyzetkilométer. Ez nagyjából megfelel Mongólia területének. Brazília érte el a legjobb eredményeket az erdőirtás visszaszorításában 2000 és 2012 között, nagyjából felére mérsékelve a pusztítást.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2013.11.18 19:03

A trópusi esőerdők talajának az érdekessége, hogy 3 méterig vakító homok az egész és 3-4 méteren a győkérzónában van a humuszos termőréteg ( a mindennapos essők miatt odáig lemosódnak a tápanyagok)

Nem nehéz kitalálni, hogy egy felperzselt esőerdő talaján néhány évig lehet gazdálkodni és utána vegytiszta, terméketlen homokot fogunk kapni..

Nos ez is egy az emberiség 10.000bűne közül, amellyel a saját életterét pusztítja el mint egy sáskahad, persze a sorsa sem lesz más... a kérdés csak az, hogy 50 vagy 100 év alatt végez a földdel..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html