BUX
38667

Katasztrófa lehetett volna - leállt két atomerőmű

Az ijedtségen kívül nem okozott komolyabb kárt a tegnapi amerikai földrengés, a szemtanúk hangvillaként rezgő felhőkarcolót láttak a Wall Streeten, két atomerőművet leállítottak 12 jelentett "szokatlan eseményt".

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 09:06

A tíz évvel ezelőtti New York-i terrortámadás után bevezetett biztonsági intézkedések léptek életbe az 5,9-es erősségű, 30 másodpercig tartó amerikai földrengés nyomán, az embereket az épületektől távoli, nyílt területekre terelték a rendőrök, akik lezárták a középületeket. A rengés központja Virginia államban, hat kilométerrel a felszín alatt volt, és hatását érezték a 135 kilométerre lévő Washingtonban és New Yorkban is - derül ki a BBC összefoglalójából. A magyar idő szerint valamivel nyolc óra előtt történt esemény az 1897 óta készülő feljegyzések szerint az egyik legerősebb volt, legutoljára 1944-ben New York államban tapasztaltak hasonlót. Az rázkódást követően eddig két - 2,8-as és 2,2-es - utórengést észleltek.

Az epicentrum közelében az emeletes házak felsőbb szintjei - a szemtanúk elmondása szerint - hintáztak, mintha megőrültek volna, a washingtoni nemzeti katedrálisban, a főváros legmagasabb épületében szerkezeti károk keletkeztek. Viszonylag komoly sérülések érték az ecuadori nagykövetség épületét is. Manhattan központjában a kávéscsészékben lévő kávén hullámokat vert a rengés, egy szemtanú az AFP-nek azt mondta, hogy látott a Wall Streeten egy felhőkarcozót, amely úgy rezgett, mint egy hangvilla. A Dominique Strauss-Kahn volt IMF-elnök ügyében tartott sajtótájékoztatót félbeszakították.

A földrengés epicentrumának közelében két nukleáris reaktort leállítottak, de a jelentések szerint nem érte kár őket. Az rengés miatt összesen 12 atomerőműből jelentettek "szokatlan eseményt". A New York-i John F. Kenndy repülőtér és washingtoni Reagan Nemzeti Légikikötő forgalmát egy időre leállították, az Amtrak vasúti személyszállító társaság vonatai lassabban jártak a szokásosnál és az utasokat késésekre figyelmeztették. A washingtoni metrón 24 kilométer/órára lassult a szerelvények tempója, amíg a személyzet átvizsgálta a rendszereket.