Katasztrófa vár az oroszokra - jön a káosz

Oroszország összeomlását jósolja egy szakértő, akinek meggyűlt a baja a Vlagyimir Putyin államfő regnálása idején kiépült rezsimmel. Jóslata ennek ellenére meglapozott lehet, ugyanis a gazdasági egyszeregyre alapul.
Napi.hu, 2016. január 25. hétfő, 20:15

Oroszország reménytelenül beleragadt a recesszióba és semmi kilátása nincs arra, hogy az olaj ára emelkedésnek indul, ami kihúzhatná a csávából. A költségvetésen mutatkozó lyukakat egyelőre be tudják tömni a devizatartalékok felhasználásával, ám ha a kormány kifogy ebből a pénzből, az a büdzsé és a gazdaság összeomlásához vezet.

Ezt a jóslatot William Browder, a Hermitage Capital tőketársaság vezérigazgatója fogalmazta meg a davosi Világgazdasági Fórumon. Browder ismert bírálója a Kremlnek. Hiba lenne alábecsülni, milyen nehéz helyzetbe került Oroszország, amelyet az említett körülményeken túl az EU és az USA szankciói is sújtanak. Az ország mély gazdasági válságba került - véli a pénzügyi menedzser.

Elköltik vagy nem költik el?

Browder már-már feleslegesnek tartja a feltételes módot: nem arról van szó, hogy moszkvai központi bank kifuthat a pénzéből, hanem arról, hogy lassan tényleg elkölti a tartalékát. A hivatalos adatok szerint az ország devizatartaléka 360 milliárd dollár, amiből a két tartalékalap tőkéjét és az aranytartalékot levonva 200 milliárd marad.

Sokak szerint rengeteget költenek a rubel védelmére, ám nem rendelkeznek annyi forrással, amellyel megtámogathatnák a rohamosan gyengülő orosz devizát.

Evira Nubiullina a jegybank elnöke a héten azt mondta, hogy nem szándékoznak elégetni az összesen 368 milliárd dolláros devizatartalékot a rubel védelme érdekében. A piac vagy ezt a nyilatkozatot vette komolyan, vagy arra reagált rosszul, hogy az utolsó pillanatban lemondták Nubiullina davosi útját, de tény, hogy az orosz valuta az olajár enyhe növekedése ellenére gyengült, átlépve a 83 rubelt/dolláros árfolyamot.

Barátból ellenség

Browder valaha rajongója volt Putyinnak, ám miután jogásza és barátja, Szergej Magnyitszkij 2009-ben rendőrségi cellájában meghalt, szembe fordult korábbi hősével. Szerinte a hatóságok keze van a jogász halálában, aki ezt megelőzően az orosz hivatalokat fertőző korrupciót vizsgálta.

A gazdasági válság arra késztette az orosz államfőt, hogy kialakítson egy nacionalista rezsimet, amelynek fő ellensége a Nyugat - fejtegette a pénzügyi szakértő a CNBC-nek. Mindez elnyomással egészül ki az országon belül.

Vissza fognak térni

Browder hege fundja hagyományosan a feltörekvő piacokon igyekszik fialtatni a pénzét, ám a menedzser arra figyelmeztet, hogy azok az országok, amelyek korábban jó lehetőségeket kínáltak erre - Oroszországon kívül Brazília és Kína - zűrzavaros helyzetbe kerültek, amit a tőzsdei és devizaárfolyamok hullámzása világosan bizonyított az elmúlt hetekben.

Felfordulást láthatunk mindhárom országban, ami elriasztja a pénzembereket, így Browdert is. Persze mint befektető ő is csak a kockázat és a remélt haszon arányát vizsgálja, így nyilván lesz egy olyan pont az árcsökkenésben, amikor érdemes lesz újra vásárolni ezeknek az országoknak a befektetési eszközeit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.01.26 19:53

@atombandi: Nem hiszem hogy fordítási zavar, az angol nyelvű médiában is gyakran összemossák, pedig, míg a devizatartalék egy nemzetközi makrogazdasági mutatószám, a nyugdíjkassza abszolut orosz belügy. De ami rosszabb, hogy úgy lobogtatják ezeket a (légbőlkapott) számokat, "elemzéseket", mintha 1. nyugaton minden a legnagyobb rendben lenne, 2. bárkinek a terjedelmes orosz határokon kívül ez lenne a legkisebb gondja is. Lám, ön is regényeket ír az orosz gazdaság "borzasztó" problémáiról, pedig f...gja sincs róla de ami fontosabb, a százhuszadik gondja is kisebb annál.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hillarion, 2016.01.26 18:18

@enapi: Ez a "gyártsd le magad" már a szovjet időben sem jött be. Az egyik legnépszerűbb orosz "bárd" Slepakov legnépszerűbb slágerének szövege is erről szól, magyarul valami ilyesmi: "Légy hazafi, vegyél szart, támogasd a hazád, ajándékozz a szeretődnek szart, üdülj szarabbnál szarabb helyeken, de a hazádban stb..."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2016.01.26 17:44

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:
csak fogalomzavaros volt a fordító, összekeverte a tartalék és a devizatartalék szavakat, mert mindkettő szerepelhetet az eredetiben stb. az orosz tartaléka 360 milliárd. ebből könnyen mozdítható a fent hivatkozott 200 milliárd, ezek nagy részét külföldi és belföldi valuták alkotják. a maradék rész (részvények, ingatlonok, arany) nehezen mozdítható eszköznek számítanak, jegybanki beavatkozásra nem tudják felhasználni, ennyivel kisebb a mozgástér. szóval ezért inkább 200 az, amivel játszani tudnak, nem pedig 360.

a másik, hogy a nem mozdítható eszközöknek a bekerülési értéküket mutatják, nem pedig a jelenértéküket. ergó a részvénypakkok, ingatlanok és az arany rész valszeg csak a töredékét éri, mint amennyiért annó megvették őket.

harmadrészt meg igen gáz ezek pénzzé tétele, hiszen nem lehet ráengedni a piacra egy raklap részvényt, halom kastélyt, meg több tonna aranyat aélkül, hogy nem verné az aszfalthoz az árakat. kvázi értelmetlen pénzzé tenni ezeket az eszközöket. az már a vég kezdete, ha elkezdik ezeket is (családi ezüst) bóvli áron eladni, ezáltal realizálva rajtuk a méretes veszteséget.

negyedrészt, a tavalyi év elején ha jól emléxem 540 milliárd volt meg a tartalék. tehát cirka egy év alatt elégett a használható pénzek fele. ha így csinálják továbbra is, év végére egy dolláruk sem marad. ennél jóval hamarabb beindulnak a spekulánsok, valszeg idén többször is bepróbálják/megpróbálják bedönteni az orosz gazdaságot. a jegybanki alapkamat meg az infláció az ő startpisztolyuk, mihelyt megremeg a jegybankárok keze, már támadnak is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.01.26 17:11

Oroszország recessziójának valóban elsőszámú oka az olajár válsága.
Hatalmas költségvetési kiesést okoz.
Még sem történik katasztrófa.
Putyin nélkül is bekövetkezik a gazdasági átalakulás mert az rendszerfüggetlen. Max. lassítani vagy gyorsítani lehet.
Oroszországnak kifejezetten jót tesz az embargó. Rákényszeríti őket az önellátás átállására. Nincs mese: nem kapsz árut gyártsd le magad.
Ez nagy-nagy gazdasági átalakítást, szemléletváltást és tőkét igényel.
Putyin meg sem lépte volna valószìnűleg. Az unió intézkedése a legerősebb faktor, hogy az orosz gazdaság önálló lábakra álljon.
Az említett rubelt erősìtő pénzügyi tevékenységek nem, hogy feleslegesek de egyértelműen károsak. Itt valószínűleg szándékosan hazudik a cikk hiszen tisztában vannak azzal a ténnyel, hogy a gyenge rubel erősíti az oroszok export pozícióját és kis mértékben pótolják a kiesett olajbevételek ütötte deficitet.
Oroszország nem, hogy a csőd de kilábalás felé halad.
Igen, kezdetben ez óriási megszorításokkal jelentkezik.
Főleg a belső kereslet visszaesése az amit majd putyini-módszerrel korrigálni kell. Putyin okos gazdasági szakemberekkel vetette magát körül.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Hillarion, 2016.01.26 16:34

@SzSz99: Annak idején büszkék voltak rá, hogy Kínával rubelfizetésben állapodtak meg. Nekünk is úgy kellett volna... akkor most már dollárban csak akkori ár egyharmadát fizetnénk...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html