A világ kormányai megismétlik Japán 15 évvel ezelőtt elkövetett hibáját, ha továbbra is úgy próbálják kezelni a kibontakozó gazdasági válságot, ahogy eddig tették - állítja Rirchard Koo, aki 1981 és 1984 között a Fed New York-i kerületénél dolgozott, jelenleg pedig Nomura Research Instutute vezető közgazdásza. A rossz módszer miatt a szigetországban akkor öt egymást követő negyedéven át zsugorodott a GDP és két év alatt 68 százalékkal ugrott meg a költségvetési hiány. Ez a rossz megoldás pontosan megegyezik azzal, amivel a döntéshozók most próbálkoznak: kamatcsökkentés, monetáris enyhítés, tőkeinjekciók, fiskális ösztönzők, összetűzések a hitelminősítőkkel - tette hozzá a CNBC tudósítása szerint.

A hiba lényege, amit Japán akkoriban elkövetett - és az USA, Nagy-Britannia, Spanyolország és Portugália jelenleg elkövet -, abban foglalható össze, hogy a kormány akkor próbálta csökkenteni a költségvetési hiány, amikor a magánszektor még adósságának mérséklésével volt elfoglalva. Az akkori eseményekből azt a tanulságot vonhatjuk le, hogy amikor az előbbi még igyekszik minimalizálni hiteleit, akkor a kormányoknak kell átvenniük a gazdaság motorjának szerepét, át kell vállalniuk adósságokat, hogy az mintegy visszakerülhessen a jövedelemáramlásba.

Ennek megfelelően Koo nem ért egyet az S&P követelésével, miszerint az USA-nak még drasztikusabb deficitcsökkentést kellene végrehajtania. Szerinte, ha teljesítenék a négyezermilliárd dolláros megszorítást, amit a hitelminősítő vár, azzal csak azt érnék el, hogy megismétlődne a 30-as évek nagy depressziója. Látva, hogy a nyugati világ döntéshozói a zsákutcába menetelnek, a szakember úgy véli, a világgazdaság gyenge teljesítményt fog nyújtani az év második felében. Japánnal kapcsolatban azért optimista, mert a kormány a márciusi katasztrófát követően jelentős költekezéssel igyekszik felgyorsítani a helyreállítást. Ugyanakkor a szigetország kilábalását is veszélyezteti, amit a nyugati kormányok csinálnak.