A kompromisszumról szóló brüsszeli beszámolók szerint mindazonáltal a terrorakciók jelentette kockázatok kérdésével külön foglalkoznak. Ez volt az utolsó lényegi nyitott kérdés ahhoz, hogy az unióban elő lehessen készíteni a felmérést, az úgynevezett stressz-teszteket.

Günther Oettinger energiaügyi EU-biztos irodájában kedd este megerősítették a megállapodás tényét, de a részletekkel kapcsolatban csak annyit jeleztek, hogy a német biztos másnap sajtótájékoztatót tart.

Az EU a fukusimai atomerőmű márciusi katasztrófájának hatására döntött az európai reaktorok biztonsági ellenőrzéséről. A tagországok szabályozó hatóságai, valamint a brüsszeli bizottság között azonban mindeddig nézeteltérés volt abban, hogy terrorakciókat is bevonják-e a felmérendő kockázatok körébe. Az ellenérvelők azzal indokolták álláspontjukat, hogy a gyenge pontok felfedése tippet adhat a terroristáknak.

Oettinger most elmondta, hogy a teszteket már a jövő hónap elején megkezdik.

Az emberi eredetű katasztrófahelyzeteken olyan baleseteket értenek, mint például egy repülőgép lezuhanása vagy robbanás a létesítmények közelében - hangoztatta a német biztos, aki korábban szerette volna elérni, hogy az ellenőrzés teljes körű legyen, azaz a terrorfenyegetésre is terjedjen ki.

Szakértők szerint mindazonáltal hatását tekintve kevés a különbség egy merénylet vagy az említett balesetek között, tehát utóbbiak felmérése támpontot adhat az előbbiekkel szembeni ellenállás megállapításához is.

Günther Oettinger kifejtette: a terrortámadások elsősorban a nemzetbiztonság kérdéskörébe tartoznak, nem pedig az atomerőművek szabályozásával foglalkozó, nemzetek fölötti hatóságok illetékességébe. A stressz-tesztek célja, hogy Európában megelőzzék a fukusimaihoz hasonló katasztrófahelyzeteket. A felmérés arra a helyzetre is kiterjed, ha egy erőmű közelében egyszerre két katasztrófa következne be.

A teszteknek az EU-ban jelenleg működő mind a 143 atomreaktort alávetik. A bizottság megerősítette, hogy az erőművek állapotának felmérésére kérték az unióval szomszédos országokat és a világ más térségeit. A tesztek eredményeit nyilvánosságra hozzák majd, és az érintett kormányoknak megfelelő lépéseket kell tenniük abban a esetben, ha valamely reaktor nem bizonyul kellően kockázatmentesnek.