A lengyel kormány az utolsó pillanatig latolgatta, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel adjon-e egy plusz szabadnapot Lengyelországban halottak napja idején. Így akarták csökkenteni a tömeget a temetőkben. A lengyeleknél különösen fontos ez nap, nem csak saját szeretteikről emlékeznek meg, hanem mert a II. világháborúban az utcasarkokon vagy az erdőkben a nácik által lelőtt lengyelekre is emlékeznek - írta a Business Insider Polska. Mindenütt mécseseket gyújtanak és virágot helyeznek el ismeretlenek is.

A kormány arra kérte az embereket, hogy ne egy napon látogassák a temetőket, hozzák előbbre vagy tegyék későbbre a látogatásukat, hogy ne alakuljanak ki a szokásos tömegek egy-egy helyen. Végül katasztrofális döntés született: Mateusz Morawiecki miniszterelnök péntek délben bejelentette, hogy szombaton, vasárnap és hétfőn bezárják a temetőket a járványra való tekintettel.

Erre péntek délután tömegek indultak el a temetőkbe országszerte, kisebb pánik alakult ki, mert attól tartottak, hogy nem jutnak el halottaik sírhelyeinek meglátogatására. A beszámolók szerint délután 16 órától már egyetlen parkolóhely sem volt szabad a temetők többségénél. - Horror, ami kialakult - mondta az egyik nagy temetőből egy látogató. A parkolóhelyet keresők órákat keringtek, várva, hogy valaki elmenjen.

Rosszul jártak a kereskedők is, akik szombat-vasárnap-hétfőre készültek a virágokkal, mécsesekkel, gyertyákkal. Az ország egyes önkormányzatai felvásárolták a virágokat, hogy elkerüljék az árak eltúlzott emelkedését. A kormány most azt fontolgatja, hogy ezektől az önkormányzatoktól megveszi a virágokat. Döntés még nem született.