Katasztrofális évkezdet után borul a jóslat

Nem bíznak a befektetők az amerikai jegybankban - állapította meg a Bloomberg cikkírója néhány órával a Fed kamatdöntő ülése előtt. A befektetők szerint a borzalmas évkezdet után a bank döntéshozóinak felül kellene vizsgálniuk néhány héttel ezelőtt elhangzott ígéretüket.
Napi.hu, 2016. január 27. szerda, 15:54
Fotó: Napi.hu

A Fed igencsak komoly kihívás elé került idei első kamatdöntő ülése előtt. A tőzsdék történetének legrosszabb évkezdete után a piaci szereplők egyszerűen nem hisznek abban, hogy az amerikai jegybank idén emeli kamatát. Ugyanakkor decemberben éppen erről beszéltek a bank döntéshozói - emlékeztet Mark Whitehouse, a Bloomberg pénzügyi szakírója.

A Fed tisztviselői januárban elég óvatosak voltak ahhoz, hogy ne kerüljenek szembe saját jóslatukkal. Az elmúlt hetekben végig arról beszéltek, hogy nem feltétlenül változott meg a véleményük az USA gazdaságáról. Az év végén úgy látták, hogy a GDP növekedése elég erős ahhoz, hogy a gazdaság több kamatemelést is kibírjon.

Nem lesz semmi

Ennek alapján az elemzői előrejelzések medián átlaga szerint 2016 decemberére 1,375 százalékra mehetett volna fel az alapkamat a jelenlegi 0,25-0,50-es sávból. Ez négy negyedszázalékos emelésnek felelt volna meg. A piac soha nem vette be ezt a jóslatot, és a katasztrofális évkezdet után még kevésbé hisz bármiben.

A hét eleji határidős kötések alapján maximum 0,6 százalékos kamatra számítanak az év végére, ami egy 25 bázispontos emelést feltételez. Ugyanez a piaci baromér 32 százalékos esélyt mutat arra, hogy a Fed az idén egyáltalán nem fogja szigorítani a hitelfeltételeket. Egy hónapja még csupán hat százalék volt ennek a valószínűsége.

Vagy, vagy, vagy

A piaci forgatókönyvek gyártói szerint az egyik idei lehetőség, hogy a jegybank lemond a szigorításról, és megmenti a befektetőket, akik megszenvedték az árfolyamok év eleji esését. További lehetőség, hogy a Fed tartós gondokat lát a gazdaságban - elsősorban a Kínából kiinduló bizonytalanság miatt -, és ezért kitart gazdaságösztönző politikája mellett.

Az amerikai jegybank helyesen jelezte a befektetőknek, hogy nem feladata kisegíteni őket abból a bajból, amibe rossz döntéseik miatt kerülnek. Ha azonban a piaci hangulat romlik, a cégek és a fogyasztók kevesebbet költenek, akkor erre valamilyen választ kell adnia.

Nézelődjünk!

A Bloomberg szakírói úgy látják, hogy a madárjóslással lenne egyenlő, ha a Fed döntéshozó hosszabb távú előrejelzéssel tpróbálkoznának meg januári kamatdöntő ülésükön, azaz azt megelőzően, hogy több gazdasági makroadat nyilvánosságra kerülne. Nehéz lenne - talál lehetetlen - meggyőzni a piacokat arról, hogy újabb kamatemelések jönnek. A legjobb, amit tehetnek, ha jelzik: egyelőre várnak, mi sül ki a jelenlegi folyamaokból.

HOZZÁSZÓLÁSOK