A kínai tőzsdék elvesztették a nap elején megszerzett bővülésüket arra a hírre, hogy január és február után márciusban is zsugorodott a feldolgozóipar teljesítménye. A kínai szárazföldi tőzsdék egyik legfontosabb mutatója, a CSI-300 visszaesett a hét végi szintjére, majd valamelyest magához tért. A hongkongi részvények több mint 1,5 százalékos plusznak mondhattak búcsút, igaz később visszanyerték a nap eleji többletet. A ázsiai tőzsdék összességében erősödtek: jó céghírek írták felülírták a kedvezőtlen kínai makroadatot.

A Markit/HSBC előzetes feldolgozóipari beszerzési menedzserindexe (PMI) nyolchavi mélységbe 48,1 pontra csökkent az egy hónappal korábbi 48,5 pontról. Az 50 pont alatti értékek az ágazat visszaesését jelzik. Mivel januárban is ez alatt tanyázott a mutató, a feldolgozóipar a teljes első negyedévet lemorzsolódással töltötte.

A termelés és az új megrendelések részindexe szintén esett, igaz, az exportmegrendelések állománya négy hónap óta először emelkedett. Ez arra utal, hogy a belső kereslet gyengesége fékezi a feldolgozóipart. Maga az export 18 százalékkal maradt el a 3013 februári kiviteltől, így a külkereskedelmi hiány értéke 23 milliárd dollár lett.

Ösztönözni vagy nem ösztönözni?

Az év harmadik hónapjában a PMI általában a korábbi két hónapénál magasabban szokott alakulni, mivel a kínai holdújévi ünnepek után magához tér a gazdaság - hívja fel a figyelmet Wei Yao, a Société Generale hongkongi elemzője. Szerinte a további zsugorodás miatt a kormány ösztönző lépéseket, fog tenni, például felgyorsítja a folyamatban lévő infrastrukturális beruházásokat. Emellett számos szakértő számít arra, hogy a pekingi jegybank a kötelező tartalékok mérséklésével meg fogja könnyíteni a bankoknak a hitelezést.

Mások nem értenek egyet ezzel. Arra hivatkoznak, hogy a kormány deklarált legfőbb célja a foglalkoztatás javítása, amiben nem látszanak nagy gondok. A Markit/HSBC indexének ugyan ez a komponense is az 50 pontos határ alatt maradt márciusban, de az egy hónappal korábbihoz képest határozottan nőtt.

A hivatalos kínai PMI - és a nemhivatalos mutató végleges változata - egy hét múlva lát napvilágot. Fontos különbség a kettő között, hogy az előbbi a nagyvállalatok teljesítményére koncentrál, míg az utóbbi erősen figyelembe veszi a kis- és közepes cégek eredményeit. A hivatalos index februárban 50,2 pont volt, ami nyolc hónapos mélypont. Ez szintén a kínai gazdaság növekedésének lassulásra utal.