Katasztrófát hoz az olimpia

Az olimpia helyszíneinek többsége ugyan elkészül időben, ám a rendezvény hagyatéka katasztrofális lesz: a rendező várossal azonos nevű Rio de Janeiro állam csődben van, az elemi szintű oktatási, rendőri, egészségügyi ellátási feladatait sem tudja ellátni.
Napi.hu, 2016. június 19. vasárnap, 18:09
Fotó: Reuters

Brazília kudarcát fogja a világ elé tárni a nyári olimpiai játékokon. Hol vagyunk már attól az álomtól, amelyet a rendezés jogának 2009-es elnyerésekor kergettek. Egy lendületes gazdaság és virágzó demokrácia képét akarták mutatni a világnak - kezdi sötét képet festő helyzetjelentését a Bloomberg.

Úgy volt, hogy a mocskos tengeröböl, amely a riói repülőtérről érkező turistákat fogadja, megtisztul, de erről szó sincs. Úgy volt, hogy metró viszi a városból a versenyhelyszínekre a turistákat, ám jó ha négy nappal az augusztusi nyitóceremónia előtt elkészül és szerelvényei legfeljebb korlátozott menetrenddel közlekedhetnek.

A high-tech turistatájékoztató rendszer - ahogy azt egy vezető beosztású helyi tisztviselő elárulta - soha nem fog kiépülni.

Belerokkantak

Kétségtelen, hogy a 39 milliárd realból (11 milliárd dollár, több mint 3000 milliárd forint, majdnem négy négyes metró ára) tető alá hozott versenyhelyszínek és infrastrukturális létesítmények készek lesznek az indulásra. A késéseken és néhány kellemetlen "látványosságon" kívül a turisták talán észre sem veszik a gondokat. A befejezetlen munka azonban rámutat egy nagyon nagy problémára: Rio de Janeiro állam az összeomlás szélén áll.

A brazíliai állam a múlt hónapban nem tudta törleszteni adóssága esedékes részletét és halogatja a közalkalmazottak bérének kifizetését. Ebben persze óriási szerepe van az olajár zuhanásának - az állam bevételének nagyja ugyanis a fekete arany eladásából származik -, amit 2009-ben nem láthattak előre. Ez ugyan talán vis maior, de nem a gondok fő forrása.

Korrupció

Legalább hat olyan vállalatot vádolnak csúszópénzek fizetésével, amelyek megbízást kaptak olimpiai projektekre vagy a sporteseménnyel kapcsolatos infrastrukturális fejlesztésekre. Közülük háromnak kellett volna kitisztítania a vízi versenyeknek helyet adó tengeröblöket, illetve félmillió mangrove fát kellett volna ültetniük.

Ez már nem jön össze augusztusig, miután az államügyészek a projektek elhalasztását kezdeményezték és Rio államnak nem volt pénze bármilyen mentőprogram indítására. Az építő cégek egyik szóvivője csak annyit közölt, hogy az elvégezendő feladatokat "csökkentették".

Állatorvosi ló

Rio Brazília állatorvosi lova. A hozzá nem értés és a büntetlenség szimbóluma - véli Mario Moscatelli biológus, a faültetési projekt alvállalkozója. A rá bízott munkának kevesebb, mint tizedét tudja elvégezni.

A Queiroz nevű vállalkozás, az előbbi projektek egyik résztvevője, benne van a metróépítésében is. A cég jelenleg is várja egymillió real kifizetését ezzel kapcsolatban, amelyet a riói nemzeti fejlesztési banktól kellene megkapnia ahhoz, hogy befejezhesse a munkáját.

Jön a neheze

Az állam idén 20 milliárd realos deficittel számol. A napokban újabb kiadáscsökkentéseket jelentettek be, miután - a szakszervezetektől származó információ szerint - a közoktatásban dolgozó tanárok közel 70 százaléka március óta sztrájkol elmaradt fizetése miatt. Rio városa kénytelen volt átvenni az ellenőrzést két közkórház felett és az egyik orvosszövetség szerint továbbiak következhetnek, miután üres a kasszájuk.

Az olimpia szempontjából még aggasztóbb, hogy Rio állam 32 százalékkal megvágta biztonsági büdzséjét. Azok az új felszerelések, amelyeket a rendőröknek a rendezvény idejére ígértek, nem érkeztek meg. A tisztek arra panaszkodnak, hogy az eszközeik elavultak. A riói olimpia biztonsági központja szerint a játékokra minden rendben lesz.

És mi lesz utána?

Leonardo Espindola, a riói kormányzó stábjának vezetője áprilisban a legfelsőbb bíróság előtt arról beszélt, hogy Rio állam a szociális összeomlás határán áll. Julio Bueno, az állam pénzügyi biztosa egyetért ezzel. Nem tudjuk fenntartani a legalapvetőbb szolgáltatásokat, a rendőrséget és az egészségügyi ellátást - jelentette ki -, miközben ezek azok a rendszerek, amelyek működésétől függ egy társadalom egészségi állapota.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

matura, 2016.06.19 19:12

MIndenki becsődöl az olimpiával, de mi óriások biztos, hogy nem fogunk, ha orbán is mellé állt
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html