Katasztrofális kockázatra figyelmeztet a guru

Lehetséges, hogy a világ kormányai és jegybankjai óvatlanul fogtak bele a koronavírus-járvány miatt kitört gazdasági válság kezelésébe, aminek hosszabb távon katasztrofális következményei lehetnek - állítja egy szakértő, akit jó jósnak tartanak.
Komócsin Sándor, 2020. május 28. csütörtök, 13:57
Fotó: Pexels

A világ kormányai és központi bankjai nem késlekedtek jelentős gazdaságösztönző csomagokról dönteni, amikor kiderült, hogy a koronavírus-járvány pandémiává szélesedik, és gazdasági visszaeséshez vezet ám úgy tűnik, hogy minden lehetőségüket a válság kezelésére egyetlen lapra teszik fel - véli Mohamed El-Erian, az Allianz gazdasági főtanácsadója a Business Insider cikke szerint, aki jól látta előre 2009-ben, hogy a lassú gazdasági növekedés évtizede következhet a legfejlettebb országokban.

A szakértő a válságkezelés főszereplőinek viselkedését egy olyan pókerjátszmához hasonlította, amelyben ezek a játékosok már az első körben "all-in" játékot játszanak, azaz minden pénzüket felteszik egyetlen leosztásra. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy csak egy játszmára készülnek, azaz abban bíznak, hogy az all-innel besöpörhetik a győzelmet. Ha ez bejön, akkor valóban gazdagabban állhatnak fel az asztaltól, ám ha nem, akkor nem marad pénzük további játszmák játszásához.

Több forduló jöhet

Márpedig a globális válság elleni küzdelem jó eséllyel egy többfordulós játszmasorozat. Nem csupán az újabb járványhullámokról van szó, hanem arról is, hogy az országok jelenleg az intézkedések különböző szakaszain mennek át: enyhítés, ideiglenes nyitás, illetve a nyájvédettség irányába tett lépések, amelyek határossága külön-külön is mérendő és a megszerzett ismeretek alapján a beavatkozás módosítandó.

El-Erian felhívja a figyelmet arra, hogy az all-in megközelítéssel nagyot kockáztatnak a kormányok és a jegybankok, ugyanis egy átláthatatlan helyzetben hoznak döntéseket, miután megriadtak a válságtól, és pánikszerűen orvosolni akarják a bajt. Szerinte eljött a globalizáció visszaszorulásának újabb szakasza, amelyben a feltörekvő országoknak, mint amilyen Magyarország, gondjuk lehet a koronavírus-járvány következményeinek legyűrésével, s így kipereghetnek a világ vérkeringéséből. Ezt megelőzően a Kína-USA kereskedelmi háború mérgezte a globális világgazdaság vérkeringését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.28 17:43

Pénzügyi zsonglőrködés, nyomtatott papírpénz, bukta.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html