A londoni Brent nyersolaj ára elérheti a 150 dollár/hordós szintet, ha a Szíria ellen indított katonai akció tágabb regionális konfliktushoz vezet, ami termeléskieséseket okoz a nagy olajtermelő országokban, például Irakban - állítják a Société Generale elemzői. Az olaj ára 2008 júliusának elején érte el eddigi csúcsát hordónként valamivel több mint 145 dollárral. Az egyik árfelhajtó tényező akkor az volt, hogy sokan arra számítottak, Izrael katonai csapást mér az iráni nukleáris létesítményekre.

A francia bank szakértői úgy vélik, hogy ha Irakban és a környező országokban jelentősen csökken az olajkitermelés, ami napi fél- és kétmillió hordó közötti kiesést okoz, akkor a Brent megszúrhatja a 150 dolláros szintet. Rövid távon arra számítanak, hogy a londoni szabvány további öt-tíz dollárral, hordónként 125 dollárra drágul. Az árat felfelé hajthatja az is, hogy a befektetők katonai beavatkozásra számítanak, és az is, hogy ténylegesen megindul a támadás.

Ugyanakkor a szaúd-arábiai kitermelési lehetőségekben rejlő jelentős tartalék és a nagy fogyasztóknál felhalmozott óriási olajkészletek biztosíthatják, hogy a Szíriával összefüggő áremelkedés csupán egy tüske maradjon a grafikonokon - véli Michael Wittner, a Société Generale olajipari elemzésekért felelős vezetője. A nagy energiafelhasználóknak minden okuk megvan arra, hogy aggódjanak a fejlemények miatt, miután a megugró olajár lefékezheti az éppen hogy csak elindult gazdasági kilábalásukat. A Brent két dollárral, 117,13 dollár/hordóra drágult ma, ami február óta a legmagasabb jegyzése.

A benzin ára 2012 áprilisában érte el csúcsát Magyarországon 450 forint feletti szinttel. A dollárt akkor 220 forint körüli árfolyamon jegyezték, a Brent ára 120 dollár/hordó volt.