Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

"Elrendeltem a bolthálózat azonnali megszállását, hogy tisztességes áron kínálja termékeit az embereknek. Semmi se maradjon a polcokon és a raktárakban! Az egész országot át fogjuk fésülni a következő napokban. Az emberek kifosztásának véget kell vetni!" - jelentette be Maduro tévébeszédében helyi idő szerint pénteken késő este.

Az öt boltból álló Daka nevű lánc több vezetőjét letartóztatták, az üzleteket pedig a venezuelai nemzeti gárda fegyveres tagjai lepték el. A katonák sorszámokat osztottak a boltokat elözönlő embereknek, akik egyesével vásárolhattak a termékekből az államilag meghatározott "tisztességes" árakon.

A fegyveres jelenlét ellenére az Ultimas Noticias médiacsoport és egyes Twitter-felhasználók arról számoltak be, hogy Valencia városában fosztogatás történt a helyi Daka-üzletben. A hatóságok ezt nem erősítették meg.

Árakkal spekuláló, készleteket felhalmozó vállalakozók elleni fellépés

Maduro hosszú ideje fenyegette a szerinte országa ellen gazdasági háborút folytató cégeket, hogy le fog csapni rájuk a magas árak miatt. Az elnök nemrég arra utasította a hadsereget, hogy lépjen fel az árakkal spekuláló és készleteket felhalmozó vállalkozások ellen.

A baloldali populista elnök bírálói szerint ugyanakkor nem a népet sanyargató vállalatok, hanem a kormány elhibázott gazdaságpolitikai döntései a felelősek azért, hogy az országban idén 54 százalékra rúgott az infláció, és egyes alapvető termékekből - például vécépapírból és lisztből - is hiány van.

Maduro arra hivatkozva rendelte el a Daka megszállását, hogy a cég az állami tulajdonú boltok árainak többszöröséért kínált egyes termékeket. Venezuelai üzletemberek szerint azonban a magas árak oka, hogy az országban kialakult valutahiány miatt kénytelenek a feketepiacon, a hivatalos árfolyam tízszereséért dollárt vásárolni, így csak rettentő drágán tudnak külföldről árukat behozni.

Előrehozott karácsony

Az egy vásárló által szervezett fosztogatásnak nevezett lépést megelőzően Maduro azzal okozott meglepetést, hogy másfél hónappal előre hozta a karácsonyt. Azt mondta, azért tett így, hogy Venezuelában minél hamarabb szétáradjon a béke és a szeretet. Bírálói szerint Maduro bohózatba illő döntésének oka, hogy december 8-án kulcsfontosságú helyhatósági választásokat tartanak.

A karácsony előrehozásával pedig az emberek pont egy héttel a voksolás előtt fogják megkapni év végi jutalmaikat. Maduro - aki márciusban, Hugo Chávez halála után került a világ legnagyobb olajkészletével rendelkező Venezuela élére - népszerűsége felmérések szerint 10 ponttal 41 százalékra csökkent az előző hónapokban az ország gazdasági gondjai miatt.