Mi a baj a kávéval?

Az utóbbi elmúlt két évben óriásira nyílt az olló a kávé termelői és a kiskereskedelmi ára között: miközben a kávétermelők nem kaptak egy eurót (89 cent) egy font (45 dekagramm) termésért, a kiskereskedelmi piacon az átlag eladási ár meghaladja az 5 eurót is az európai piacon - számolt be az Euronews.
Domokos László, 2019. július 29. hétfő, 13:42
Fotó: Pixabay

Az EU-ban az egyre erősödő kávéfogyasztás az áremelkedés irányába lökte a piacot, csakhogy a termelői oldalon meg folyamatosan estek az árak. Ennek pedig az lett az eredménye, hogy a jól pörgő kávépiacon a termelők megélhetése egyre bizonytalanabbá vált. Sok dél-amerikai farmer kénytelen volt felhagyni a kávétermesztéssel és sokan közülük a jobb élet reményében elindultak az Egyesült Államok felé, hogy ott próbáljanak szerencsét - írta a portál.

Az elmúlt években átrendeződés volt a piacon, a nagyok közül néhányan brutálisan növelték a termelésüket. Brazília, Kolumbia, Honduras és Vietnam olyan mennyiségű alapanyagot dobott piacra, hogy a túlkínálat miatt zuhantak a felvásárlási árak, ez pedig sok kistermelő számára katasztrofális következményekkel járt - állapította meg Jose Sette, a Nemzetközi Kávészövetség ügyvezető igazgatója.

Eközben azonban az európai piacon egy cseppet sem lett olcsóbb egy csésze kávé. A reggeli csésze fekete ára ugyanis csak kis részben az alapanyag árán. Mire egy presszókávé eljut a fogyasztók asztalára nagyon sokféle költség rakódik rá: szállítás, pörkölés, adók, bérleti díjak, energiaárak és a munkaerő költsége.

A Nemzetközi Kávészövetség most azon dolgozik, hogy a termelői oldalon leültesse a nagyokat, hogy a rövidtávú sikerek érdekében ne tegyék tönkre a tradicionálisan kávétermesztésre ráállt kicsiket, ám ez egy hosszú folyamat lesz - mondta az ügyvezető az Euronewsnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK