Az egyre divatosabb többször használatos kávéspoharaknak üzent hadat az ír vasúttársaság. Az Irish Rail szerint az utasok saját poharai veszélyesek lehetnek.

Majdnem 100 százalék landol szemétbe

Az ír vasúttársaság, az Irish Rail biztonsági okokra hivatkozva mondott nemet az utasok által hozott, többször használatos kávéspoharakra. Bár az Irish Rail a klímahelyzet egyik lehetséges megoldásaként tekint a vasúti közlekedésre, hiszen a tömegközlekedés segítheti a globális felmelegedés elleni harcot, az utasok saját elviteles poharait már nem szívesen látják a vonatokon - írja a brit Guardian online változata.

Az ír vasúttársaság utasai arra kezdtek el panaszkodni, hogy ha saját pohárral felszerelkezve éreznek a vonatra, akkor a személyzet először eldobható pohárba tölti be a forró italokat, amit utána áttöltenek a vásárló saját utazópoharába, az eldobható pohár pedig így pár másodperc alatt landol a szemétben. A poharak elméletileg újrahasznosíthatóak, de a társaság egy Twitter-posztban beismerte, hogy még ezeket sem hasznosítják újra széles körben Írországban. Az egyszer használatos, elviteles kávéspoharak egyébként rengeteg szemetet termelnek, ráadásul nehezen újrahasznosíthatóak: a BBC szerintpéldául 2018-ban az elvitelre készült kávéspoharak 99,7 százalékát nem hasznosították újra Nagy-Britanniában. Ennek egyik oka, hogy a poharak papírt és műanyagot is tartalmaznak - ennek a kombinációnak köszönhetően nem áznak át és tartják a meleget.

Egyenpohár lehet a megoldás

Az Irish Rail szerint az utasok saját, környezetbarát elviteles kávéspohara nem mindig fér be a kávégépek, forró vizes csapok alá, illetve a különböző poharak különböző módon záródnak, így a kiszolgáló személyzet égési sérüléseket szenvedhet a forró italoktól.

A társaság egyébként a Belfast és Dublin közötti útvonal teszteli a többször használatos poharakba való töltögetést, azonban ehhez a vasút saját, fedélzeten értékesített poharával kell rendelkeznie az utasnak.

Ki felel a repülőn kiöntött kávéért?

A forró italok egyébként nem csak a vonatokon, hanem a levegőben is gondot okoznak: Európai Bíróság - MTI által idézett - döntése szerint repülés közben a pohárból kiömlő forró kávé által okozott károkért a légitársaságok a felelősek.

Az ügy előzménye, hogy egy utas kártérítést követel a felszámolás alatt álló Niki Luftfahrt osztrák légitársaságtól azon égési sérülések miatt, amelyeket akkor szenvedett el, amikor az apjának repülés közben felszolgált kávé kiömlött. A légitársaság véleménye szerint nem felelős, mivel a balesetek esetén fennálló felelősséget szabályozó, úgynevezett Montreali Egyezmény alapján nem lehetett megállapítani, hogy a kávéspohár a lehajtható tálca hibája, vagy a repülőgép remegése miatt borult fel.

Az ügyben eljáró osztrák bíróság a "baleset" egyezményi értelemben vett, de abban meg nem határozott fogalmának pontosítását kérte az uniós bíróságtól. Ítéletében az Európai Bíróság mindenekelőtt azt mondta: a baleset fogalmát úgy kell érteni, hogy az egy előre nem látható, akarattól független, kárt okozó esemény. A baleset fogalmába tartozik a repülőgép fedélzetén bekövetkező minden olyan esemény, amelyben az utasok kiszolgálására használt tárgy testi sérülést okozott egy utasnak, és nem szükséges annak vizsgálata, hogy az ilyen helyzetek a légi közlekedéshez szorosan kapcsolódó kockázatból erednek-e.