Kedden jön a legfontosabb magyar adat

A hét második napja lesz magyar makroadatok szempontjából a legfontosabb. Ezen kívül csak egy német adat árválkodik a makronaptárban, de lesz német alkotmánybírósági döntés és két jegybankelnök is felszólal - azaz nem lesz eseménytelen nap a kedd.
Napi.hu, 2016. június 20. hétfő, 20:20
Fotó: Napi.hu

A hét befektetői szempontból legfontosabb eseménye a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsának keddi kamatmeghatározó ülése lesz. Az előző május 24-i ülésen a jegybank monetáris tanácsa az elemzői várakozásoknak megfelelően újabb 15 bázisponttal 0,90 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot. A Reuters elemzők körében végzett felmérése alapján csütörtökön közölte: a megkérdezett szakértők egyhangú véleménye szerint nem változtat az MNB a rekordalacsony alapkamaton június 21-i ülésén, miután a múlt hónapban a kamatcsökkentési ciklus lezárására utalt a kamatdöntő fórum.

Szintén kedden közli a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a részletes tájékoztatót az államháztartás központi alrendszerének május végi helyzetéről. A június 7-én közzétett gyorstájékoztató szerint májusban 131,7 milliárd forint többlettel zárt az államháztartás, és az év első öt hónapjában példátlanul alacsony, mindössze 13,2 milliárd forint volt a deficit az önkormányzatok nélkül. Az államháztartás központi alrendszerének tavaly január-májusi halmozott hiánya csaknem 500 milliárd forinttal volt magasabb az ideinél. Tavaly májusban az államháztartás központi alrendszerének májusi többlete 98,7 milliárd forint volt, az első öt havi deficit 511,1 milliárd forintot ért el.

Kedden teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a keresetek január-áprilisi alakulásáról szóló statisztikát. Márciusban tovább gyorsult a bérkiáramlás, a bruttó átlagkeresetek 6,6, a nettók 8,2 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel ezelőtt. A következő hónapokban is folytatódhat a lendületes bérnövekedés az MTI által megkérdezett elemzők szerint.

És még lesz egy szokásos állampapír-aukció is, ahol az ÁKK 40 milliárd forint értékben dob a piacra 3 hónapos diszkontkincstárjegyet.

Nemzetközi makroadatokból viszont nem lesz dömping, ugyanis délelőtt 11 órakor egy darab német ZEW index jelenik meg. Elemzői várakozások szerint a bizalmi mutató júniusban 4,8 pontra esik a májusi 6,4-ről.

Emellett fontos hír lesz még, hogy délelőtt 10 órakor derül ki, hogy a német alkotmánybíróság szerint legális-e az Európai Központi Bank (ECB) nyíltpiaci kötvényvásárlási programja, az OMT.

Hogy teljes legyen a kép, kedden még két jegybankelnök is felszólal: Mario Draghi ECB-elnök délután 3 órakor Brüsszelben, Janet Yellen Fed-elnök pedig közép-európai idő szerint délután 4-kor a Szenátusban beszél a monetáris politikáról.

HOZZÁSZÓLÁSOK