Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jó elszakadást, Skócia: nincs rázok szükségünk! Ezzel címmel jelentetett meg cikket a MarketWatchon Matthew Lynn, Londonban dolgozó pénzügyi újságíró, publicista. Meglehetősen szokatlan érvelés ez az igenek mellett a kritikus népszavazás előtt, amelyen arról döntenek a szavazók, hogy függetlenné váljon-e Skócia Nagy-Britanniától vagy sem.

A font zuhanni fog, a skóciai bankok egyetlen éjszaka alatt átköltöztetik központjukat Angliába, a brókerek óriási tőkeáramlásra készülhetnek ugyanilyen irányban, miközben Edinburgh-ban, Skócia fővárosában a csalódott emberek hozzálátnak a barikádok építéséhez. Nagyjából ezeket jósolják az elemzők arra az esetre, ha a skótok csütörtökön kiléptetik országukat Nagy-Britanniából.

Á, a fenéket

A másik oldalról elhangzik, hogy a maradék unió politikai és gazdasági káoszba süllyedhet. Legalábbis erre a következtetésre jutott az elmúlt napokban megszólaló elemzők jó része. Ami azt illeti, az utóbbi jórészt marhaság - álltja Lynn. A helyzet az, hogy Skócia nagyon kicsi ország, amely gazdaságilag nem sokat számít. A maradék Nagy-Britannia jobb helyzetben találná magát nélküle.

Skócia kilépése az unióból nagy politikai esemény lenne, amely véget vetne a világtörténelem egyik legsikeresebb, 300 éves államközösségének. Az új helyzet nem csupán Skócia, hanem a Nagy-Britanniában maradó Wales és Észak-Írország helyzetét is alaposan megváltoztatná. Ugyanakkor gazdaságilag, a piacok nézőpontjából szemlélve jelentéktelen esemény lenne. Ha győznek az igenek, az a változással járó bizonytalanság miatt elindítana egy kisebb negatív hullámot, míg a nemek sikere egy apró pozitívat. Ennyi.

A Deutsche Bank jelentése szerint a skót függetlenség olyan súlyú esemény lenne, mint az aranystandard bevezetése volt az 1920-as években, és - legalábbis a határ északi oldalán - visszahozná az 1930-as évek nagy depresszióját. Lynn azonban úgy véli, hogy ez erős túlzás. Menjünk szépen sorban!

Ha ez kell nekik...

A brit gazdaság már most is erősen London centrikus. Ezért csak kevés nagyvállalat költözne át a függetlenség miatt. A font gyengült ugyan a dollárral szemben azt követően, hogy megjelent az első olyan közvélemény-kutatási eredmény, amely az igenek győzelmét mutatta, ám ezzel egyidejűleg az euró is hasonlóan járt. Ez erősen arra utal, hogy valójában a dollár erősödik a devizapiacokon.

Ha a skótok kilépnének az unióból, hamar kiderülne, hogy az járt jobban, aki maradt. Nagy-Britanniában egy főre vetítve Skóciában a legmagasabbak a közkiadások, továbbá itt a leggyorsabb a népesség elöregedése. Az utóbbi költségeit most kifizetik az északi-tengeri olajkitermelésre kivetett adókból, ám az olajipar hanyatlóban van, a tartalékok csökkennek, az árak esnek - összességében a fekete arany ma már nem ígéri azt a fényes gazdagságot, amelyet az elmúlt száz évben megtestesített.

Csak viszik a pénzt

Skócia jó úton jár afelé, hogy ha marad, akkor a jövőben pénzügyileg nettó haszonélvezője legyen a brit uniónak. Ennek alapján a maradék Nagy-Britannia szempontjából a lehető legjobbkor válnának ki. Számos brit vállalat is áttenné a székhelyét Angliába, ami további forrásokkal gazdagítaná a maradék közös költségvetést és zsugorítaná az önálló skót büdzsét. A londoni pénzipar kapna egy nagy lendületet az edinburgh-i bankok és alapkezelők átköltözésével.

Wales jelenleg viszonylag kevés pénzt kap vissza a londoni büdzséből ahhoz képest, hogy lakossága jellemzően a brit unió árnyékosabb oldalán él. Ennek az az oka, hogy a rá eső költségvetés összekapcsolódik a skóciai kiadásokkal. Enélkül több pénz jutna a walesieknek Nagy-Britannia gazdagabb részeitől. Ugyanez a helyzet Észak-Írországgal.

Szegényebbek lennének

Az önálló Skócia szinte biztosan szegényebb lenne, mint most. Rövid távon mindenképpen, mivel egy nacionalista kormány vezetné. Az ilyen ideológiát követő kormányok ugyanis mániákusan költik az adófizetők pénzét és szeretik az erős központi szabályozást. Mindez a biztos recept az elszegényedésre. Középtávon, más vezetéssel felvirágozhat az ország.

Európa tele van Nagy-Britanniánál gazdagabb, kicsi országokkal. Ilyen Izland, Norvégia, Svájc. Skócia közéjük kerülhet. Vagy ha nem, akkor szegényebb lesz, amivel nem sokat fog törődni a világ többi nemzete. Eközben a népszavazást követő első időszak válási veszekedései után biztosan visszatalálnak a régi kerékvágásba a kereskedelmi kapcsolatok. Írország 1922-ben vált függetlenné és jelenleg Nagy-Britannia az egyik legfontosabb kereskedelmi partnere.