Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem változott a GfK gazdaságkutató intézet német fogyasztói hangulatindexe. Az áprilisra vonatkozó, előremutató hangulatindex 8,5 pont volt, akárcsak előtte a márciusi mutató. A Reuters hírügynökség által megkérdezett elemzők is ilyen változatlan adatra számítottak.

A GfK felmérése szerint a fogyasztók utoljára 2001 januárjában voltak ennyire bizakodóak. A német fogyasztók kedvezően ítélik meg Németország gazdasági helyzetét, de a felmérés szerint, ha az ukrajnai válság nem oldódik meg, és újabb szankciókat léptetnek életbe Oroszországgal szemben, az ronthatja a fogyasztói várakozásokat.

Rolf Buerkl a GfK intézet elemzője szerint a fogyasztók derűlátók voltak, de a felmérésben résztvevő kétezer embert még a március 16-án tartott krími népszavazás előtt kérdezték meg. Rolf Buerkl szerint elképzelhető, hogy ez az esemény elbizonytalanítja a fogyasztókat, és érezteti hatását a következő felmérésben.

A GfK elemzése szerint a politikai híreket nem számítva jók a világgazdasági kilátások. A várakozások szerint növekszik a német export, és az alacsony kamatráták erősíthetik a befektetési kedvet, erősítve a gazdasági növekedés ütemét.

Az intézet megerősítette korábbi előrejelzését, hogy a német lakossági fogyasztás 1,5 százalékkal növekedhet 2014-ben. A munkabérek átlagosan 3 százalékkal, vagy annál kicsit többel emelkedhetnek, és júliusban az inflációnál valószínűleg nagyobb mértékben nő majd az állami nyugdíj is.