Az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtökön közölte, hogy a november 14-én zárult héten a szezonálisan kiigazított adatok szerint a segélykérelmek száma ötezerrel, az előző heti 276 ezerről 271 ezerre süllyedt.

Ez a szám már a 37. egymást követő héten maradt 300 ezer alatt. A 300 ezer alatti értékeket a munkaerőpiac robusztus erősödésének jeleként értelmezik az elemzők. Utoljára a február 28-án végződő hétről jelentettek 300 ezer feletti értéket, akkor 327 ezret.

Elemzők is arra számítottak, hogy 271 ezerre csökken az első alkalommal munkanélküli segélyért folyamodók száma a MarketWatch amerikai gazdasági hírportál beszámolója szerint.

A cégek bizakodóak

A segélykérelmek számát mérő négyhetes mozgóátlag a múlt hét végére háromezerrel, 270 ezer 740-re emelkedett. A tartósan munkanélküli segélyt kérők száma kétezerrel, 2 millió 175 ezerre süllyedt a november 7-én zárult héten. A tartósan munkanélküli segélyt kérők számát mérő négyhetes mozgóátlag 750-nel, 2 millió 167 ezerre emelkedett.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint semmilyen különleges hatás nem torzította az adatokat, amelyek továbbra is alacsony szinten állnak, azt sugallva, hogy a vállalatok bíznak a gazdaság erejében a lassuló növekedés közepette is, így nem bocsátanak el munkavállalókat.