Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szlovákiában 2022-től a visszaválthatóvá teszik PET-palackokat és a pléhdobozokat, és már 2021-től betiltják több egyszer használatos műanyag eszköz árusítását - jelentette a parameter.sk. A PET-palackokért 12 centet, míg a pléhdobozokért (sörös, kólás) 10 centet lehetne visszakapni. Ez bizonyára az árukat is megnöveli majd.

A visszaváltás nem lesz kötelező minden boltnak, csak azoknak, melyek alapterülete meghaladja a 300 négyzetmétert. A környezetvédelmi minisztérium arra számít, hogy idővel a kisebb boltok is bevezetik az új rendszert. Szlovákiában évente egymilliárd PET-palack kerül forgalomba, ebből 400 millió a szeméttelepeken köt ki. A szelektív hulladékgyűjtéssel jelenleg tehát mintegy 60 százalékukat különítik el.

Az egyszer használatos műanyagokra vonatkozó tiltás érinti a műanyag tányérokat, evőeszközöket, italkeverőket, szívószálakat, léggömbpálcákat, a polisztirolból gyártott egyszer használatos ételhordókat, poharakat, továbbá az oxodegradálódó műanyagokat, mert ezek mikroműanyagokra bomlanak, amivel szennyezik a környezetet.