Kelet-európai munkavállalók: a németek is a brit útra lépnek?

Nagy-Britannia után Németországban is vita indult a Európai Unió közép- és kelet-európai tagállamaiból bevándorló munkavállalók szociális juttatásairól a román és bolgár állampolgárok munkavállalási korlátozásainak január 1-jei megszűnése miatt. A bevándorlók szociális ellátásának szabályait Nagy-Britanniával ellentétben még nem szigorították, és a politikusokon kívül tekintélyes gazdasági és társadalmi szervezetek képviselői is megszólaltak a vitában, érvelve a munkaerő szabad mozgásának uniós alapelve mellett, illetve a bevándorlók megbélyegzése ellen.
MTI, 2014. január 9. csütörtök, 21:50
Fotó: Napi.hu

Az úgynevezett szegénységi - a munkavállalás helyett a szociális segélyek megszerzését célzó - bevándorlás körül kialakult vitát a kisebb konzervatív kormánypárt, a bajor CSU indította el a bevándorlási szabályok szigorítását követelve.

"Aki csal, az repül" - áll a CSU parlamenti képviselőinek csütörtökön véget ért háromnapos értekezletén elfogadott dokumentumban, amelyben a javasolt változtatásokat rögzítették. A párt szerint egyebek között be kell vezetni, hogy az uniós társállamokból érkezők a németországi tartózkodásuk első három hónapjában nem vehetnek igénybe munkanélkülieknek járó szociális juttatásokat.

A britek keménykednek, a németek megvitatják

Ezt a szabályt Nagy-Britanniában január 1-jével bevezették, és további szigorításokra is készül a kormány. Németországban viszont egyelőre csak egy tárcaközi bizottságot alakítottak meg, hogy megvizsgálja, kell-e lépnie az ügyben a szövetségi kormánynak. Nagy-Britanniában a liberálisokkal kormányzó konzervatívok egységesen kiállnak a szigorítások mellett, szinte versenyezve a közvélemény-kutatások szerint erősödő, EU-ellenes UKIP - az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja - radikális intézkedéseket követelő politikusaival.

Németországban viszont a CSU-t az "aki csal, az repül" mondatért a testvérpárton, a CDU-n kívül valamennyi parlamenti párt elítélte, jobboldali populizmussal vádolva a bajor konzervatívokat. Az Angela Merkel kancellár vezette CDU-ban ugyan néhányan üdvözölték a CSU kezdeményezését, de a párt vezetői közül senki nem foglalt állást egyértelműen, a kancellár pedig úgy ítélte meg, hogy a tárgyilagos, szakmai vita felé kell terelni a diskurzust, és ezért végül a kormány 11 tárca államtitkárának vezetésével bizottságot alakított, amelynek júniusig kell jelentést készítenie a bevándorlás és a szociális ellátórendszer összefüggéseiről.

39 ezer betöltetlen állás

Gazdasági érdekképviseletek szerint nem szabad megkérdőjelezni a munkaerő szabad áramlásának elvét, a bevándorlásról szóló vita pedig veszélyes, mert elriaszthatja a képzett külföldi munkavállalókat. Az informatikai ágazat legnagyobb szervezete, a Bitkom egy csütörtöki közleményében hangsúlyozta, hogy a vita "teljes mértékben kontraproduktív". A német informatikai cégeknél jelenleg 39 ezer állás betöltetlen, mert nincs elég hazai jelentkező.

Egy sor további ágazatban is nagy mértékben támaszkodnak a bevándorlókra. Az építőiparban például 9,5 százalékos a külföldi munkavállalók aránya, az egészségügyben pedig annyira súlyos a munkaerőhiány, hogy az országos munkaügyi hivatal (BA) egyebek között Szerbiában és a Fülöp-szigeteken toboroz ápolókat.

Kellenek a külföldiek!

A német ipari és kereskedelmi kamarák szövetsége (DIHK) szerint Németországban 2025-ig 1,5 millió új külföldi munkavállalóra van szükség a gazdasági növekedés fenntartásához és a társadalom öregedése miatt nyomás alá kerülő ellátórendszerek stabilizálásához. Ezért nem szabad hagyni, hogy egy "heves politikai vita miatt rossz fényben tűnjön fel a bevándorlás" - mondta egy csütörtöki interjúban Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója.

A legnagyobb német jótékonysági szervezet, az egyházi segélyszervezeteket összefogó Caritas elnöke is figyelmeztette a CSU-t. Peter Neher szerint rontja a társadalmi légkört és veszélyes, ha a szociális támogatásokkal összefüggő visszaéléseket emelik ki a románokkal és a bolgárokkal kapcsolatban, akiknek döntő többsége dolgozik és adót fizet. A Caritas elnöke hangsúlyozta, hogy el kell kerülni a megosztást, nem szabad a "mieinkre" és a "jövevényekre" osztani a társadalmat.

Indokolt az aggodalom?

A legutóbbi, 2013 közepéről származó adatok szerint nagyjából 320 ezer román és bolgár állampolgár él Németországban. A foglalkoztatottsági arány körükben 60-64 százalékos, megfelel az országos szintnek, a munkanélküliség 7,4 százalékos, elmarad a 7,7 százalékos országos átlagtól.

Szakértők szerint nem indokolt az aggodalom a szociális turizmusnak is nevezett szegénységi bevándorlástól, és a munkavállalási korlátozások lebontása várhatóan a képzettségi szint emelkedését és a feketemunka visszaszorulását eredményezi majd.

Ugyanakkor több nagyvárosban feszültséget okoz, hogy jelentős számban élnek munkanélküli, szociális ellátásra szoruló és többnyire képzetlen románok és bolgárok. A városi önkormányzatok szövetségének vezetője, Ulrich Maly nürnbergi főpolgármester egy csütörtöki interjúban hangsúlyozta, hogy kihívás a képzetlen románok és bolgárok megjelenése, de nem tömeges méretű és nem országos gond.

Nagyjából egy tucat városban okoznak problémát, de csak egyes negyedekben - tette hozzá. Kiemelte, hogy a jelenlegi vitából az a "végzetesen téves következtetés adódik, hogy szegénységi bevándorló az összes román és bolgár, aki hozzánk érkezik, és sokan közülük még csalók is".

A pártok a hibásak?

Az ARD közszolgálati televízió csütörtökön ismertetett felmérése alapján a lakosság relatív többsége, 46 százaléka szerint a bevándorlás inkább előnyös, mint hátrányos Németországnak, 76 százalék viszont úgy véli, hogy a pártok nem tesznek eleget a bevándorlással keletkező gondok megoldásáért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2014.01.10 22:18

@acdc:
juliann: Norvégia jól döntött, hogy nem lépett be, tisztes távolságban maradtak.

Kérdésem:::Tudod-e hogyan történt ez ???
Segítek...A norvég alma esete...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.01.10 22:14

@acdc:
@juliann: Legutóbb a kémügynél mutatott produkció is jól mutatja milyen tehetetlenek ha van egy egyenrangú ellenfél.

Kérdésem:::Melyik ország ,melyik kémügyéröl van szó ???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2014.01.10 22:11

@jobbajobb: Nem igénytelenek !!! Sok Hollywood-i filmeket néztek ,ebböl gondolták azt hogy tejjel-mézzel folyó kánaán van itt !!!
Nyelvtudás nélküliségüket a munkaadók """könyörtelenöl"""kihasználják !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

acdc, 2014.01.10 21:10

@juliann: Mert egy képmutató banda az egész nem több.
Amíg a nagyvállalatoknak jól megy addig minden fasza, ha meg beüt a gebasz mindenféle szívfájdalom nélkül beszüntetik az egészet.
A többiek meg majd várhatják a támogatásokat ami jól jön nekik.
Legutóbb a kémügynél mutatott produkció is jól mutatja milyen tehetetlenek ha van egy egyenrangú ellenfél.
Norvégia jól döntött, hogy nem lépett be, tisztes távolságban maradtak.
A szabad munkaerő áramlás és a fejletlen régiók felzárkózása kizárja egymást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.01.10 21:01

..a "gyarmatáru" igénytelenebb ,azért jó a Nyugatnak !! Az európai fehér meg igényes ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html