A nemzetközi hitelminősítő tanulmányának szerzői kimutatják, hogy a vizsgálatukba bevont 14 térségi gazdaság közül a cég csak Magyarország, Szerbia és Horvátország államadós-osztályzatára tart érvényben leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást; a többi régiós ország osztályzati kilátása stabil az S&P listáján.

A Standard & Poor's 2005 óta, az országcsoport egészét tekintve, átlagosan mindössze egy fokozattal rontotta a térség szuverén adósosztályzatát. Ez a régiós szintű besorolási stabilitás azonban szélesedő belső divergenciát takar - állapítják meg a hitelminősítő elemzői.

Az S&P ennek illusztrálására kiemeli, hogy a térségen belüli legjobb osztályzat Csehország magasan elsőrendű "AA" minősítése, a leggyengébb pedig Bosznia-Hercegovina mélyen spekulatív "B" besorolása. A két osztályzatot 12 fokozat választja el egymástól.

A hitelminősítő a hosszú és rövid futamidejű magyar szuverén kötelezettségeket "BB/B" szintű, nem befektetési ajánlású besorolással, március óta negatív kilátással tartja nyilván.

Magyarország államadós-osztályzatainak kilátása a három nagy nemzetközi hitelminősítő - Moody's Investors Service, Standard & Poor's, Fitch Ratings - közül kettőnél negatív; a Standard & Poor's mellett a Moody's tart érvényben negatív kilátást a magyar besorolásokra.

A Fitch azonban december 20-án az addigi negatívról stabilra javította a magyar osztályzati kilátást, azzal a véleményével indokolva a döntést, hogy a magyar kormány haladást ért el az államháztartási hiány csökkentésében és az államadósság stabilizálásában.

A Standard & Poor's a térségi gazdaságok adósminőségéről összeállított, szerdán Londonban ismertetett helyzetértékelésében kiemeli, hogy a közép- és kelet-európai országok - Magyarország kivételével - kevésbé eladósodottak, mint az euróövezeti gazdaságok. A hitelminősítő szakelemzőinek kimutatása szerint a régió átlagos GDP-arányos államadósság-rátája mindössze 45 százalék a valutaunió 80 százalék feletti átlagával szemben.

Az S&P szerint ugyanakkor a felzárkózó Európa sok gazdaságában növekedtek a költségvetési és szerkezeti reformok végrehajtási kockázatai. A hitelminősítő szerint ez különösen igaz Magyarországra és a Balkán legtöbb gazdaságára, köztük Romániára, Bulgáriára, Horvátországra és Szerbiára.

A választások előtt jelentkező nyomás a térség jelentős részében növelte a gazdaságpolitika egészét terhelő kockázatokat. Előfordult politikai beavatkozás a jegybankok monetáris politikájába - a legutóbb Magyarországon, Szerbiában és Törökországban -, egyes kormányok pedig, például a magyar és a lengyel, egyre gyakrabban folyamodnak külföldi befektetőket vagy a nyugdíjalapokat célzó egyszeri intézkedésekhez - áll a Standard & Poor's szerdai elemzésében.

A hitelminősítő szerint ezzel szemben Litvániában és Lettországban javul a gazdaságpolitika eredményessége. Lettország januárban csatlakozik az euróövezethez, és a lett gazdaságban jelentősen javult az infrastrukturális beruházásokhoz szükséges uniós strukturális folyósítások felvevőképessége - hangsúlyozza az S&P tanulmánya.

A Standard & Poor's londoni elemzői kiemelik: a térségi gazdaságpolitikák megítéléséhez hasznos mércének tekintik, hogy az egyes régiós országok milyen hatékonysággal tudják felhasználni az EU-folyósításokat állami beruházásokhoz olyan időszakokban, amikor a magánszektorbeli beruházási tevékenység ciklikus mélyponton jár.