Keleten élednek újjá a lecserélt roncsok

A német roncsprémium-program keretein belül lecserélt autók akár 10 százaléka is új életre kelhet Kelet-Európában vagy Afrikában.
Leszák Tamás, 2009. augusztus 5. szerda, 12:25
Fotó:

Tízezrével kerülnek Kelet-Európába és Afrikába a németországi roncsprémium révén leselejtezett autók a német bűnügyi nyomozók szövetsége szerint (BDK) - írja az MTI-Eco.

A szervezet becslése alapján az ötvenezret is elérheti az autóbontó helyett kereskedelmi forgalomba került gépkocsik száma. Az illegális újrahasznosítást végző csoportok nagyot szakítanak az üzleten: a papíron roncstelepre szállított kocsik 5-10 százalékát valójában Kelet-Európába vagy Afrikába viszik, és eladják - mondta a Bild című lapnak Wilfried Albishausen, a BDK alelnöke.

A szervezet szerint sürgősen ki kell egészíteni a vonatkozó jogszabályokat, mert az esetek jelenleg még a bűnügyi statisztikákba sem kerülnek be - számolt be a Bild.

A német állam autónként 2500 euróval támogatja a legalább 9 éves személygépkocsik cseréjét új, környezetkímélő típusokra. Az erre a célra elkülönített ötmilliárd eurós alapot kezelő hivatal adatai szerint az év elején bevezetett kedvezmény révén mostanáig több mint félmillió autót selejteztek le.

Naponta nyolcezer új támogatási kérelem érkezik, a keret így várhatóan négy-hat héten belül kifut. A hivatalosan környezetvédelmi prémiumnak nevezett állami dotáció hatására január óta robbanásszerűen bővül a német autópiac.

Júliusban 340 ezer új kocsi kapott rendszámot, ami 29,5 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

HOZZÁSZÓLÁSOK