Bármit hoz is a 21. század, Ázsia meg fog erősödni, s visszatér a világ vezetésébe, ez a folyamat már elkezdődött, és megállíthatatlanul folytatódni is fog - áll az "Ausztrália Ázsia évszázadában" címet viselő dokumentumban. A fehér könyv 25, Ausztrália előtt álló, 2025-ig megvalósítandó célt vázol fel, amelyek hozzájárulnak, hogy a kontinens a folyamatból hasznot tudjon húzni, s a lakosság jóléte növekedjék.

Ausztráliának jobban képzett, magasabb jövedelmű, egyenlő, multikulturális és összetartó társadalommal rendelkező, növekvő lakosságú gazdasággá kell válnia - olvasható a könyvben.

Az irányok közt szerepel egyebek közt, hogy minden ausztrál gyermek tanuljon valamilyen ázsiai nyelvet, így mindenek előtt mandarint, japánt vagy hindit, s az iskolákban ázsiai kultúrát bemutató oktatás is folyjon. A célok számos terület javítását írják elő, így erősödést az innováció, a tudományos kutatás, az infrastruktúra, a környezeti fenntarthatóság terén. A kereskedelmi kapcsolatok javítására is szükség van, az országnak az ázsiai középosztály növekedését, gazdasági erejét kell kihasználnia.

A fehér könyv javasolja, hogy a legnagyobb kétszáz vállalat igazgatótanácsának harmadát 2025-re Ázsiát értő, ottani tapasztalattal rendelkező szakemberek tegyék ki. A dokumentum külön említi a Kínához fűződő kapcsolatokat, amelyek javítása érdekében rendszeres miniszteri szintű találkozók, a szabadkereskedelem elősegítése, adózási egyezmények, ösztöndíjak, kulturális csereprogramok is szerepelnek a tervek között.

A lefektetett célok megvalósításával Ausztrália gazdaságának mintegy harmada az ázsiai kontinenshez kötődik majd, miközben ez az arány tavaly még csak 25 százalék volt. A becslések szerint a lehetőségek jó kihasználásával az egy főre jutó átlagos jövedelem a jelenlegi 62 ezer ausztrál dollárról a következő 14 évben 73 ezer dollárra nő majd - állítja a dokumentum.