Keletről indul a bevándorlók inváziója

Lengyelországba a korábbinál is több fehérorosz vendégmunkás érkezése várható, mivel a két országban hasonlóak a megélhetési költségek, de a fizetések közt óriási a különbség.
Barabás Júlia, 2019. június 15. szombat, 07:40
Fotó: Reuters

Figyelem lengyelek, fehérorosz hadsereg jön! Ezzel a címmel jelent meg egy cikk a Rzeczpospolitában, amely arra figyelmeztet, hogy miközben a megélhetési költségek a beloruszoknál hasonlóak, mint Lengyelországban, a kereseteik a lengyel szint negyede körül mozognak. Nem lehet tehát csodálkozni azon, hogy fehéroroszok tízezrei emigrálnak munkáért külföldre, elsősorban Lengyelországba, s a folyamat egyre erősödik.

A beloruszok kivándorlása két éve kezdődött: az érkezők száma akkor egy év alatt hatszorosára nőtt. A növekedés azóta is tart, és idén egyértelműen felgyorsult. Az elmúlt két-három évben megsokszorozódott azoknak a munkaközvetítő cégeknek a száma, amelyek működési engedélyt kaptak a fehérorosz külügyminisztériumtól. Eddig több mint 50 ilyet regisztráltak Fehéroroszország területén. Ezek bőszen toboroznak a lengyel munkaadóknak.

Míg 2017-ben még Oroszország volt a fehéroroszok fő migrációs célpontja, ma már Lengyelország az. Idén új jelenség a magasan képzett fehérorosz vendégmunkások érkezése - orvosok, akadémiai professzorok, tudósok költöznek át főleg a magasabb fizetés miatt. Lengyelország a hasonló nyelv miatt is vonzó a fehéroroszoknak: gyorsan megtanulnak lengyelül, leteszik a nyelvvizsgát, így gyakran saját szakmájukban dolgozhatnak. Sokan közülük saját kisvállalkozást indítanak, kihasználva a fehérorosz szabályozásnál sokkal egyszerűbb cégalapítási lehetőségeket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Suzywong, 2019.06.15 11:39

ez csak arra jó, hogy konzerválja az alacsony béreket, azaz az ottmaradó helyi lakosság szegénységét.

ugyanis a cégeket hatékonyságnövelésre csak a magas bérekkel lehet kényszeríteni, ha olcsó a munkaerő, akkor elkényelmesednek , és nem lesz fejlődés.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html