Kell egy lakás a tengerentúlon!

Bár a használtlakások iránti kereslet nőtt a tengerentúlon, meglehet, ez csak olcsóságuk miatt van így.
NAPI Online, 2008. március 25. kedd, 14:52
Fotó:

Az S&P/Case-Schiller lakáspiaci árindex szerint januárban több mint 10 százalékkal esett a tengerentúli ingatlanok ára az Egyesült Államok 20 legnagyobb városában és azok környékén. A 2007 januári adatokhoz képest mutatkozó év eleji mélyrepülés volt eddig a legnagyobb, amelyet az index történetében tapasztaltak, annak ellenére, hogy a nyolcvanas évek óta volt példa az amerikai lakáspiac pangására. Az elemzők az index 10,5 százalékos csökkenésére számítottak.

Az index értéke decemberben éves szinten 9 százalékkal csökkent, a januári 10,7 százalékos további csökkenés pedig egyúttal megkérdőjelezheti a használtlakások iránti érdeklődés elmúlt hónapban tapasztalt növekedése felett érzett örömöt. Tovább növelheti az aggodalmat az is, az újlakás-piac teljesítménye tovább csökkent az év eleje óta, így a növekvő eladatlan állomány mellett az árak folyamatos süllyedésére kell számítani.

Az amerikai lakásárak 13 hónapja változatlanul csökkennek, az S&P/Schiller-Case legújabb közleménye pedig megint a falra festette a lakáspiaci recesszió ördögét, annak ellenére, hogy a hétfőn nyilvánosságra hozott makroadat jót tett a befektetői hangulatnak az Egyesült Államokban. Az árakat az is lefelé nyomja, hogy szaporodnak az árverezésre kerülő ingatlanok, mivel egyre nő azok száma, akik képtelenek kiegyenlíteni a jelzáloghitel-hátralékaikat, és a szigorodó feltételek miatt újabb hitelhez sem jutnak.

A decemberi adatokhoz képest 2,4 százalékkal csökkentek a lakásárak, míg novemberről decemberrel még csak 2,1 százalékkal. A Lehman Brothers szerint a tengerfeneket az év közepe során érik majd el az ármutatók, míg az újlakás-építések egészen a harmadik negyedévig csökkenni fognak. A használtlakások piaca váratlanul élénkült meg a február során az Egyesült Államokban, hét hónapja először vallottak az érdeklődés élénkülésről a mutatók.

HOZZÁSZÓLÁSOK