Kellemes meglepetés az amerikai álláspiacon

A várakozásoknál nagyobb mértékben csökkent a munkanélküli segélyért folyamodók száma az USA-ban szeptember harmadik hetében.
NAPI, 2010. szeptember 30. csütörtök, 15:43
Fotó:

A piaci várakozásokat meghaladó mértékben, 16 ezer fővel 453 ezerre csökkent a munkanélküli segélyért először folyamodók száma az Egyesült Államokban. Az előző hétre vonatkozó munkaerőpiaci adatot 4 ezerrel felfelé, 469 ezerre módosította a washingtoni munkaügyi minisztérium. Az elemzők 460 ezres eredményt vártak a kormányzat munkaerőpiaci felmérésétől szeptember harmadik hetére vonatkozóan.

A munkaerőpiaci trend alakulását tükröző négyhetes mozgóátlag is csökkent, 6250-nel 458 ezerrel, ami július közepe óta a legalacsonyabb érték - a mozgóátlag nyár közepén érte el az 500 ezres maximumát, azóta fokozatosan mérséklődött a statisztikusok szerint a gazdaság lassú növekedését tükröző 450 ezer körüli szintekre.

A munkaadók felvételi kedve érdemben nem növekedett - az állástalanság továbbra is több mint negyedszázados, 9,6 százalékos csúcson van, azaz mintegy 4,46 millió állástalan részesül rendes segélyben, s további 4,88 millió munkanélkülinek jár szociális támogatás, miután ők olyan hosszú ideje vannak állás nélkül, hogy nem jogosultak a rendes segélyre.

HOZZÁSZÓLÁSOK