Kellemes meglepetést okozott a német adat

A GfK gazdaságkutató intézet februárra vonatkozó, előremutató német hangulatindexe 9,3 pontra nőtt a korábbi 9 pontról. A piaci elemzők többsége arra számított, hogy 9,1 pont lesz a mutató.
MTI-Eco, 2015. január 28. szerda, 10:17
Fotó: MTI/EPA

A hangulatindex sokéves csúcson van, utoljára 2001 novemberében volt a jelenleginél magasabb. A GfK elemzése szerint a nemzetközi olajárak csökkenése miatt esett az üzemanyagok és a fűtőolaj ára. Az árcsökkenés miatt több szabadon elkölthető jövedelmük van a német lakosoknak, amelyet a fogyasztás növeléséhez használtak fel.

A hangulatindex fő mutatója mellett az alindexek is mind nőttek. A vásárlási hajlandóság indexe 49,1 pontról 57,4 pontra, a jövedelmekhez kapcsolódó várakozások mutatója 41 pontról 47,8 pontra, a következő 12 hónaphoz kapcsolódó várakozások mutatója 14,5 pontról 22,5 pontra ugrott.

A német fogyasztók szerint növekszik a német gazdaság, és ez a növekedés a következő hónapokban is folytatódhat. Az alacsonyabb energiaárak és a gyengébb euró árfolyam a gyakorlatban egy gazdaságélénkítő programot jelent a németeknek a GfK szerint.

A belső fogyasztás idén jelentősen hozzájárulhat a német gazdasági növekedéshez, de még mindig vannak növekedést veszélyeztető geopolitikai kockázatok, leginkább Ukrajnában és a Közel-Keleten.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

htszht, 2015.01.28 10:24

Merkelék fizethetnek Ciprasznak.
Mindenki jól járt...
A német török kebabos tolja az eurót a görög saliba.
Merkel megvalósította a török-görög békét és egyesítést.
Az a maradék német PEGIDA-s úgyis kihal nemsokára.
Török-magyar-muszlim már most több van.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html