A kínai statisztikai hivatal szerdán kiadott közleménye szerint január-februárban 6,8 százalékkal növekedett az ipari termelés 2014 azonos időszakához képest, ami 2008 decembere óta a leglassabb ütem. Elemzők 7,8 százalékra számítottak a decemberi 7,9 százalék után.

A kiskereskedelmi forgalom volumene éves összevetésben 10,7 százalékkal bővült január-februárban, ami 2006 februárja óta a legalacsonyabb ütem. Az elemzői konszenzus 11,7 százalék volt a decemberi 11,9 százalék után.

A kínai gazdaság egyik fő hajtóerejét jelentő állóeszköz-beruházások 13,9 százalékkal bővültek az év első két hónapjában 2014 azonos időszakához képest. Ez 13 éve nem tapasztalt alacsony ütem, miközben elemzők 15 százalékot vártak a decemberi 15,7 százalék után.

A kínai statisztikai hivatal két hónapra adja meg, azaz kombinálja a januári és februári adatokat, hogy minimalizálja a kínai holdújévi ünnep torzító hatását. Tavaly január végére, idén pedig február közepére esett a hosszúra nyúló kínai újév, amely az év legnagyobb ünnepe.

A csalódást keltő friss makroadatok újabb nyugtalanító jelzésként értelmezhetőek arról, hogy a világ második legnagyobb gazdaságában tovább lassul a növekedés üteme a nyomott ingatlanpiac, a belső kereslet lemorzsolódása és az export csökkenése által fémjelzett körülmények közepette.

Kínában tavaly 7,4 százalékkal nőtt a hazai össztermék (GDP), ami negyed évszázados mélypontot jelent. Idén még a várt gazdaságösztönző intézkedésekkel együtt is 7 százalékos GDP-növekedést vár a kínai kormány.