Magas rangú orosz katonai delegáció utazott váratlanul Bakuba, mert lapjelentések szerint az azeriek nem hajlandóak kifizetni a legutóbbi moszkvai fegyverszállítmányt. Az olajárak zuhanása mindenkire hatással volt, s ez alól Azerbajdzsán sem kivétel. Ennek következtében egy fegyverszállítmány, amit évekkel ezelőtt rendelt meg Baku, kikötőben vesztegel, várva, hogy kifizessék - árulta el a Kommerszantnak a moszkvai védelmi minisztérium egyik tisztségviselője

A sztori tulajdonképpen már korábban nyilvánosságra került a Szputnyik Azerbajdzsán hírportálon, ahol egy azeri katonai szakértő is a kifizetetlen fegyverekről beszélt, azonban röviddel megjelenése után minden olyan utalást eltüntettek cikkből, amely arra utalt, hogy a vevő hibájáról lenne szó.

A háttérben ez is

A kellemetlen vita fontosságát mutatja, hogy az orosz hadiiparért is felelős védelmi miniszterelnök-helyettes, Dmitrij Rogozin a múlt héten maga utazott Bakuba és tárgyalt Ilham Alijev államfővel. A látogatásról csak egy fotó jelent meg Rogozin facebook-oldalán, igen tömör kommentárral. E szerint "pozitív tárgyalásokat folytatott a baráti azeri vezetővel".

Megfigyelők szerint valószínű, hogy a kellemetlenkedéssel Baku vissza akart vágni Moszkvának, amiért az 200 millió dollár értékű fegyvert szállít hitelben az azeriekkel ellenséges viszonyban levő örményeknek. Azerbajdzsán oroszországi fegyvervásárlásainak értékét négymilliárd dollárra becsülik. A szállítmányok nagyját már megkapta a vevő.