Lengyelországban az infláció a májusi 2,9 százalék után júniusra 3,3 százalékra kúszott fel éves összehasonlításban. Az elemzők a pénzromlás ütemének mérséklődését várták, nem számítottak arra, hogy a szolgáltatások iránt a karantén nyomán megugró kereslet ad hátszelet a drágulásnak - adta közre a statisztikai hivatal adatait a Rzeczpospolita.

Az előző hónapokban az infláció következetesen csökkent, mindenekelőtt az egyre olcsóbb benzinnek és üzemanyagoknak köszönhetően. A statisztikai hivatal szerint a változékony energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció nőtt. A fő tényező az lehet, hogy a szolgáltatások iránt (például hajvágás) megugrott a kereslet, ami lehetővé tette az ezzel foglalkozó cégeknek áraik emelését.

A szakemberek többsége azonban továbbra is azon a véleményen van, hogy a maginfláció fokozatosan csökken, igaz, lassabban, mint azt gondolták. Az árakat elsősorban a munkanélküliség emelkedése szoríthatja lefelé, a második helyen a szárazság állhat, amely viszonyt áremelési nyomást gyakorolhat az élelmiszerek piacán.