Kellemetlen meglepetés Németországból, nőtt a munkanélküliség

Németországban az elemzők várakozása ellenére 17 hónapos folyamatos javulás után romlott a foglalkoztatottság, az EU-ban a legrosszabb munkanélküliséggel küzdő Spanyolországban azonban javult a helyzet.
Kasnyik Márton, 2011. január 4. kedd, 11:06
Fotó:

Kis mértékben, 3 ezer fővel 3,15 millióra nőtt a német munkanélküliek száma decemberben - jelentette be a német munkügyi hivatal. Ezzel a német foglalkoztatottság javulásának több mint másféléves sorozata szakadt meg, miközben az elemzők azt várták, hogy 15 ezerrel csökkenni fog a munkanélküliek száma.

A munkanélküliségi ráta változatlanul 7,5 százalékon áll. A Bloomberg által megkérdezett elemzők szerint az átlagosnál jóval hidegebb december ronthatott a közlekedési és az építőipari szektor foglalkoztatottságán.

Spanyolországban ezzel szemben négy hónapos emelkedés után ismét csökkent a munkanélküli segélyért folyamodók száma. A 10 ezer fős visszaeséssel a tavaly év utolsó hónapjában 4,15 millióan folyamodtak munkanélküli segélyt. A harmadik negyedben 19,8 százalék volt a munkanélküliségi ráta az országban, ami lényegében azóta sem csökkent.

HOZZÁSZÓLÁSOK