A Nemzetközi Valutaalap (IMF) 3,6 milliárd eurós elővigyázatossági megállapodást köt Romániával az után, hogy áprilisban kifut a jelenleg érvényes készenléti hitelszerződés - mondta el az ügylethez közel álló egyik forrás csütörtökön a Mediafax hírügynökségnek.

A név nélkül nyilatkozó azt mondta, hogy Románia csak rendkívüli esetben nyúlna a pénzhez. Hozzátette, a 3,6 milliárd euró még nem végleges szám, az összeg nagysága a következő hónapokban nyilvánosságra kerülő legújabb makrogazdasági adatoktól és Románia finanszírozási szükségleteitől függ majd.

Az elővigyázatossági megállapodás egy évre szólna, de ez is csak az után lesz biztos, hogy az IMF igazgatótanácsa pénteken dönt a jelenleg érvényes készenléti hitel újabb, 870 millió eurós részletének a megadásáról - közölte a hírügynökség által idézett forrás.

Románia 2009 tavaszán kötött 20 milliárd euró értékű, többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében, aminek időtartama két évre szól. Az IMF 13 milliárd euróval járult hozzá a csomaghoz.

A hitelért cserébe Bukarest vállalta, hogy államháztartási hiányát 2010-ben 6,8, idén pedig 4,4 százalékra szorítja le. Feltétel volt az is, hogy jelentősen csökkenjen az állami alkalmazottak száma, valamint Bukarestnek november végéig 250 millió euró alá kell csökkentenie adósságállományát.

A román bruttó hazai össztermék 2010-ben 511,58 milliárd lej (egy euró 4,3 lej) volt, a deficit a GDP 6,58 százalékán tetőzött. November végén a kormány tartozása 248 millió volt, a közalkalmazottak számát pedig sikerült a vállalt 1,29 millió helyett 1,27 millióra csökkenteni, így IMF által szabott feltételek teljesültek.

Románia mindeddig 11,27 milliárd eurót kapott a Nemzetközi Valutaalaptól, 3,5 milliárd eurót az Európai Uniótól és 300 millió eurója Világbanktól.