Kemény fagyok sújtják Kína északi részét

Kínában 28 éve nem voltak ilyen kemény fagyok, mint az idei télen - mutat rá a helyi meteorológiai szolgálat szombaton kiadott jelentése.
Inforádió, 2013. január 5. szombat, 18:49
Fotó: Napi.hu

Országos szinten november vége óta a napi átlaghőmérséklet mínusz 3,8 Celsius-fok volt, ez 1,3 fokkal alacsonyabb a korábbi minimumnál.

A hatalmas ország észak-keleti körzeteiben az átlagos érték mínusz 15,3 fok volt. Ilyen alacsony átlagos hőmérsékletre legutóbb 43 évvel ezelőtt volt példa ebben a térségben.

A kemény fagyot kísérő hó és jég következtében számos országutat kellett lezárni a forgalom elől. Az erős havazás miatt törölt légi járatok utasai ezrével vesztegeltek különböző kínai repülőtereken.

A meteorológiai szolgálat közlése szerint az alacsony hőmérsékletet az északról dél felé áramló sarkvidéki légtömegek okozzák, az utóbbiakat pedig a globális fölmelegedés következtében olvadó sarki jégtömegek váltják ki. A nedves légtömegek nagy valószínűséggel újabb erős havazásokat fognak okozni Kínában, Európában és Észak-Amerikában - jósolta a pekingi szolgálat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.01.06 11:07

A magyar segélyszállítmányok már útnak indultak?
A testvéri Kínai Kommunista Párt irányítása alatti ország megsegítésére?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html