A közös európai valuta majdnem négy hónapos csúcsra erősödött a dollárral szemben a hét közepén, főként azért, mert a befektetők úgy látják, hogy az új amerikai elnök kudarcot vall első törvénykezési kísérletével - írta a Financial Times. Donald Trump a korábbi várakozásokkal ellentétben még a konzervatív amerikaiak szemében gyűlöletes Obamacare visszavonásában sem találja meg az összhangot a republikánus többségű kongresszusra.

Még ez sem

Csak az elmúlt néhány napban 0,8 százalékkal erősödött az euró amerikai "kollégájával" szemben, amivel ebben a hónapban összesen 2,6 százalékos izmosodást szedett össze. A japán jen szintén erősödött az amerikai fizetőeszközzel szemben: a 99,56 jen/dolláros árfolyam négyhavi csúcs.

Az euróerősödés gyorsulása egyértelműen annak tudható be, hogy az USA republikánus vezetése nem tudott olyan szabályozást kitalálni, amelyet semmi perc alatt a szegények egészségügyi ellátását biztosító Obama-féle rendszer helyére tehetne. Nem csupán konkrétan erről az ügyről van szó azonban.

Vége a mézes heteknek

Általában kifulladóban van az úgynevezett Trump-rally, amely erősítette dollárt. A befektetők úgy látták, hogy a republikánus elnök könnyen megszerzi a szintén konzervatív többségű törvényhozás támogatását gazdaságpolitikai elképzeléseihez, az Obamacare visszavonásán túl az adócsökkentésekhez, az állami beruházási projektekhez és a pénzügyi szabályozás felpuhításához.

Piros az ég alja

A dollár hanyatlása nem az egyetlen oka az euró erősödésének. Hozzájárul ehhez, hogy a befektetők már várják az Európai Központi Bank monetáris enyhítésének végét. Az eurót imádták gyűlölni az elmúlt időszakban - emlékeztet Axel Merk, a San Franciscó-i Merk Investments befektetési cég elemzője.

Ahogy közeledik az extraalacsony kamatok és a pénznyomtatás vége, úgy kezdik valóban kedvelni a közös európai valutát. A folyamat hasonlít ahhoz, ami a dollárral történt. Már a Fed kamatemelésének belengetésére erősödni kezdett, jóval azelőtt, hogy az amerikai jegybank a tettek mezejére lépett volna.

Politikai hullámvasút

Végül politikai hátszelet is kap az euró: ahogy gyengülnek az euró- és EU-ellenes Marine Le Pen francia elnökké választásának esélyei, úgy erősödik a bizalom az európai valuta iránt. Az elmúlt év végén még messze nem ez volt a helyzet - sokkal gyengébb is volt az euró a mostaninál.

Eközben Steve Barrow, a Standar Bank stratégája arra figyelmeztet, hogy a jövő év elején Olaszországban lehetnek parlamenti választások, amelyeken megint előretörhetnek az euroszkeptikus politikai erők. Ez jó esetben a májusi francia elnökválasztás után elért csúcshoz képest ismét gyengítheti az eurót. A szakértők összességében az 1,10 dollár/eurós árfolyam elérését várják 2017-re.