BUX
37954

Kemény kritikákat kapott Orbán Strasbourgban

A várakozásoknak megfelelően, a strasbourgi európai parlamenti (EP) plenáris ülésen a képviselők támadták Orbán Viktort a médiatörvény miatt. A miniszterelnök ezért a kérdések előtt ki is jelentette: nem szeretné, hogy az EP képviselők összekeverjék az unió ügyeit a magyar belpolitikával. Ám, ha mégis így tesznek, akkor készem áll a „harcra", de ennek nem Magyarország, hanem a teljes közösség látja majd kárát. Ezért kérte, a felszólalások előtt az EP-képviselők mérlegeljenek.

Ádám János, 2011. január 19. szerda, 16:27

Az mindenképp üdvözlendő, hogy Orbán Viktor elismerte, amennyiben a közösségi jogba ütközőnek találja a médiatörvény egyes pontjait az Európai Bizottság (EB), akkor azon változtatnak, de ezzel a kijelentéssel azt is belátta, hogy ez egy európai vita - mondta Martin Schulz az európai szocialisták és demokraták frakcióvezetője. A beismeréssel kijelentette a magyar miniszterelnök, hogy alapvető uniós elvek sérülnének, amivel már az unió alapjait jelentő értékközösség csorbulna - érvelt a szocialista politikus. A kiegyensúlyozottság követelménye aggályos, azzal pedig, hogy a Médiatanács összetétele egyoldalú, a hatalom ellenőrzi a sajtót, holott ennek pont fordítva kellene lennie.

Ennek ellenére, sok olyan pont van, ahol együtt tudunk működni a magyar elnökséggel, ezért értékelni az alapján fogunk, hogy mit vitt véghez a vállalásaiból - tette hozzá Schulz. A frakcióvezető a Bizottságot is támadta: nem érti, hogy miért nem készült el még az elemzéssel az EB - ennek megfelelően változtat majd csak a magyar kormány a médiatörvényen. Ez a késlekedés blokkolja a magyar elnökséget, aminek az egész közösség látja kárát.

Ha az elnökséget a teljesítménye alapján ítélik meg akkor a médiatörvény esetében is mérlegeljenek így - reagált a magyar miniszterelnök válaszában.

Orbán Viktor Hugó Chávez útján jár, nem érti a demokrácia lényegét - mondta Daniel Cohn-Bendit, a zöldek frakciójának vezetője. (A frakció a miniszterelnök megszólalása előtt azzal tiltakozott a médiatörvény ellen, hogy a képviselőik fejük fölé emeltek több, üres címlappal ábrázolt magyar napi- és hetilapot, miközben többen leragasztották szájukat.)

A kiegyensúlyozottság követelményével a fő gond, hogy nem létezik kiegyensúlyozott információ. A tájékoztatásnak zavarnia kell a politikát, a magyar kormány ennek akarja elejét venni a törvénnyel, ezért nem felel meg ez a törvény az európai értékeknek. „Miközben Ön erős Európáról beszél és ilyen törvényeket fogadnak el, hogyan akar majd Fehéroroszországgal vagy Kínával tárgyalni?" - tette fel a kérdést a francia-német politikus. 

Bokros Lajos megszólalásában arra hívta fel a figyelmet, hogy a médiatörvény csupán egy dolog, ami az Orbán-kormány vitatott intézkedéseit illeti. Ezek között említette az alkotmánybíróság jogkörének csorbításáról, a Költségvetési Tanács megszüntetéséről, a filozófusokat érintő vitáról, a közszolgák elbocsátásáról és az alkotmánymódosítások nagy számáról. Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációja vezetőjének felszólalásában úgy vélekedett, hogy a mind az Európai Uniónak, mind Magyarországnak, pártállástól függetlenül az az érdeke, hogy sikeres legyen a magyar elnökség, amelynek legfontosabb feladata a gazdasági kormányzás jogszabályainak elfogadása, illetve az új uniós munkahelyek teremtése. Tabajdu ugyanakkor arra is kitért, hogy több uniós tagállamban, pártállástól függetlenül a magyar kormány antidemokratikus lépéseit, gazdasági populizmusát, a médiatörvényt, a szélsőjobbal szembeni megengedő magatartását az európai uniós értékrenddel ellentétesnek ítélik meg. "Az uniós elnökség nem adhat felmentést a kritika alól, sőt Önöknek kellene példát mutatniuk az uniós alapértékek betartásában" - fogalmazott a képviselő.Orbán a támadásokra reagálva kijelentette: sokan tárgyi tévedésben vannak a törvénnyel kapcsolatban: például a kiegyensúlyozottság megsértésének nincsen szankciója és pénzbüntetés sem szabható ki. Sajnálom, hogy az engem támadó képviselőket így sikerült becsapni, remélem az EB képes lesz az elfogulatlan vélemény kialakítására - tette hozzá Orbán. A médiatörvényt lehet és kell kritizálni, ám egy nemzetet nem lehet sértegetni - mondta a miniszterelnök azokra a kijelentésekre reagálva, amelyek azzal vádolták Magyarországot, hogy a diktatúra felé halad. Az elfogadhatatlan, hogy bárki megkérdőjelezze a demokrácia iránti elkötelezettségünket. Amennyiben ilyen támadások érnek, ezek ellen mindig fel fogok lépni - jelentette ki Orbán.