Az uniós csoport elnöksége reggel ül össze Orbán Viktorral, hogy a magyar ügyeket megvitassák és levonják a következtetéseket az elmúlt napok fejleményeiből.

A fő fogás az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárása lesz, amit a CEU-törvény miatt indított. A néppárti vezetők arra kérik majd Orbán Viktort, hogy a megszabott egy hónapos határidőn belül a testület jogi aggályainak figyelembevételével hangolja össze a magyar felsőoktatási törvényt az uniós szabályokkal, közölte a csoport szóvivője a Bruxinfóval. A Politicónak annyit tett még hozzá, hogy ha nem, akkor "szankciók lesznek a terítéken" - foglalja össze az Eurológus.

A néppárti siettetésnek nagy a jelentősége. Az Európai Bizottság a válaszra adott egy hónapos határidőt, ami még messze nem az eljárás vége. Egy hosszú folyamat végén, pereskedés után büntethetne, miközben jó eséllyel leketyegnének a CEU-törvény szorosabbra vett határidői.

A Bruxinfo úgy tudja, hogy az elnökségi ülésen a nemzeti konzultáció is napirenden lesz, amit Manfred Weber frakcióvezető a pártcsoport nevében szerdán a CEU-törvényhez hasonlóan bírált.

Beszélnek a brexitről is

Délután az összes tagország állam- és kormányfője összeül. Az egyetlen hiányzó a brit Theresa May lesz, de ő igazoltan marad ki: a többiek elkezdenek egyeztetni arról, hogyan tárgyalják le a kormányával a brexitet. A tagállamok az Európai Bizottságnak adnak majd felhatalmazást arra, milyen elvek, szempontok, határok alapján egyezzenek meg a britekkel.

A csúcson már az osztozkodást is elkezdik a még ki sem lépett britek uniós ügynökségein és európai parlamenti helyein. Az Egyesült Királyság két EU-intézménynek, az Európai Bankhatóságnak és az Európai Gyógyszerészeti Ügynökségnek ad otthont. Az biztosnak látszik, hogy ezeket nem tarthatják meg (bármennyire is szeretnék a britek, ráadásul a gyógyszerészeti ügynökség 2036-ig felbonthatatlan bérleti szerződést kötött a székhelyére).