Kemény szavak az új görög pénzügyminisztertől - elszálltak a hozamok

Egyelőre igen határozottan tartja magát az új kormány egy új uniós egyezség összehozásához Görögország adósságának rendezése érdekében. A pénteki találkozón elhangzó határozott szavak ismét a tőzsde bezuhanását és a kötvényhozamok, valamint a cds-felár megugrását eredményezte. Európa egyelőre szkeptikusan tekint az új tervekre.
Napi.hu, 2015. január 30. péntek, 19:03
Fotó: Reuters

Görögországnak nincs szüksége a mentőcsomag meghosszabbítására - mondta Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter a Jeroen Dijsselbloem eurócsoport elnökével folytatott megbeszélést követően a Bloomberg szerint. Így viszont Görögország a márciust az éppen akkor esedékes 7 milliárd eurós hitelrészlet nélkül kezdheti - ilyenre az elmúlt öt évben nem volt példa.

Varufakisz az athéni sajtótájékoztatón leszögezte: kormánya a trojka azon tisztviselőivel, akik 2010 óta kényszerítik ki a pénzügyi metőcsomag feltételeit, nem hajlandó, de az európai intézményekkel együttműködik. A vasárnap tartott parlamenti választás győztese, a Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) programjában nem ismeri el a jelenlegi hitelprogramot, és nem fogadja el azt sem, hogy az ország adósságát vissza lehet fizetni - mondta a pénzügyminiszter. Hozzátette azonban, hogy teljes mértékben együtt akar működni az európai partnerországokkal.

Jeroen Dijsselbloem, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő eurócsoport elnöke, holland pénzügyminiszter viszont úgy fogalmazott, hogy még nincs semmilyen döntés, a felek a program február 28-i lejártát megelőzően döntenek arról, hogy mi legyen a következő lépés. Egyúttal óva intette az Alekszisz Ciprasz vezette új görög kormányt a korábban kötött megállapodások felrúgásától. Szavai szerint az eurócsoport kész támogatni Görögországot, amennyiben Görögország betartja ígéreteit.

Az ötnapos görög kormány új, nagyobb mozgásteret adó egyezséget szeretne az EU-val - mondta Varufakisz. A görög pénzügyminiszter szerint egy deflációt és fenntarthatatlan adósságot gerjesztő válságba vezető jövőt nem fogadnak el Görögország számára.

A visszavonulás a görög bankok kizárását jelentheti az Európai Központi Bank likviditási működéséből, a kormány pedig ennek következtében könnyen forrás nélkül maradhat, elzáródhatnak az uniós pénzcsapok, miközben még mindig nem tudja magát finanszírozni az ország a pénzpiacokról - jegyzi meg a Bloomberg. Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatást kapott az EU, az IMF és az ECB forrásaiból.

Ezek az emberek nem blöffölnek - fogalmazott Theodore Pelagidis, a Brookings Institutions szakértője a Bloombergnek az elhangzottakat kommentálva. Véleménye szerint Görögország semmilyen szín alatt nem fogja kibírni februárig. A helyzet napról napra rosszabb lesz, a dráma frontvonalában pedig az ország bankjai állnak.

A sajtótájékoztató után a görög kötvények hozama és az ország kockázati felára megugrott. A három éves kötvényhozamok 19 százalék fölé mentek az athéni kereskedésben, az ASE tőzsdeindex pedig a korábbi nyereségét vesztette el, a nap végén 1,6 százalékos mínuszban járt.

Ciprasz miniszterelnök Dijsselbloemot fél órával a pénzügyminiszterrel való találkozás előtt tájékoztatta terveikről: a görög kormány olyan új tervet szeretne, amely a korrupcióra és az állami beruházásokra fokuszál a hiánycsökkentés helyett.

Varufakisz ugyan hangsúlyozta, hogy a kormány kiegyensúlyozott költségvetést szeretne, a javaslat elfogadása azonban az eurózóna és az ECB azon akaratán múlik, leírnák-e a görög adósság egy részét. Német döntéshozók pénteken már a találkozó előtt jelezték Ciprasznak, hogy irreálisak a követeléseik és ez a pénzügyi mentőöv elvesztéséhez vezethet, hacsak országa nem tartja magát a korábban vállalt feltételekhez.

Az eurócsoport elnökével tartott megbeszélés az első volt a Jánisz Varufakiszra váró sorozatból. A görög pénzügyminiszter a jövő héten Londonba, Párizsba és Rómába utazik, míg Alekszisz Ciprasz első külföldi útja miniszterelnöki tisztségében Ciprusra vezet hétfőn. Kedden találkozik Rómában Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel, aki a megszorító gazdaságpolitika egyik fő ellenlábasa Európában.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

coni, 2015.02.01 11:31

Nem biztos, hogy a görögök hosszabb távon jól fognak járni a csőddel, ahogyan az argentinok is ráfaragtak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2015.02.01 11:21

@na4: Ez a felelőtlen hitelezés következménye.Igaza van Megalodonnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

htszht, 2015.01.31 10:34

Fizessen aki miatt van: görögök, Németország, bankok.
A görögök éljenek 100 euróból, a németek engedjék el az adósságot, a bankok pedig a csődeljàràs során fizessék meg CDS biztosítékot. Így igazságos.
Helyette: Ciprasz magasabb béreket ígér, Merkel nem akar adóssàgleírást, a bankok meg sipítoznak mint vipera.
Orbàn adjon be Brüsszelbe akciótervet mert az érintettek miatt màr a magyarok is fizetik a hàrom balfasz hülyeségeit.
Mi is fizetjük az àllamadóssàgot frau Merkel, 300 eurót keresünk Ciprasz és mi a fasznak fizetünk CDS-t Lagarde?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.01.31 10:33

@megalodon: Vagyis ha ennyire drágák a cds.-ek (azaz a görög állampapírok nemfizetésére kötött biztosítások. ) akkor ideje hogy beváltsák őket és fizessenek azok akik eddig kaszáltak rajta azaz a cds.-eket kibocsájtó nagy spekulatív bankházak (ők intézték a háttérrből a görögök "megmentését", vagyis hogy ne következzen be biztosítási esemény azaz bejelentett csőd = fizetés megtagadás)Így igaz!!! Ha csőd , akkor csőd, ezért fizették a cds felárat.
Ja , hogy ez az Angolszászoknak az USA nak kellemetlen!!!! Nem lehet mindenen nyerészkedni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2015.01.31 09:37

@megalodon: Szuper. Te kölcsönadsz a szomszédodnak pénzt, amiből ő jól elvan jóideig. Mikor szólsz neki, hogy öreg, akkor most vissza a pénzt, mire ő: felejtsd el. Te boldog lennél? Mielőtt ilyen éktelen marhaságokat írsz, gondolkozz egy kicsit. Szerencsére a világ nem így működik, ahogyan te gondolod.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html