Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tusk, az Európai Tanács leköszönő elnöke azt mondta: öt év után belefáradt abba, hogy ő legyen Európa első számú bürokratája. "Kész vagyok harcolni, készek Önök is?" - tette fel a kérdést a résztvevőknek.

Tusk szerint a félelem fontos szerepet játszik a politikában. A migránsválság, valamint az elmúlt évek terrortámadásai miatt az emberek a biztonság érzését keresik. A szavazók szívét ezért könnyen elnyerik azok, akik azt kiabálják, hogy "álljanak fel, tegyék az országot újra naggyá és szerezzék vissza az irányítást" - mondta Tusk. Hozzátette: csak azoknak van joguk kormányozni, akik akarnak és tudnak biztonságérzetet nyújtani az embereknek, megőrizve egyidejűleg a szabadságukat és jogaikat.

Semmiképpen nem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem járhat kéz a kézben a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

Az olyan értékeket, mint a polgári szabadságjogok, a jogállamiság és a tisztességes nyilvános viselkedés, nem fogjuk feláldozni a biztonság és a rend oltárán, mert erre nincs szükség

- hangoztatta. Figyelmeztetett arra is, hogy azok, akik ezt nem tudják elfogadni,

de facto ki lesznek zárva a pártcsaládból.

Stratégiai hiba a halasztás

Joseph Daul, az Európai Néppárt (EPP) leköszönő elnöke stratégiai hibának nevezte az albán és észak-macedón csatlakozási tárgyalások elhalasztását. Szerinte ezzel az EU elveszítette hitelességét a régióban, és ajtót nyitott más nagyhatalmaknak. Az EPP leköszönő elnöke a szervezet zágrábi kongresszusát megnyitó beszédében azt mondta: e döntéssel megmutatták, hogy nincs elképzelésük, és hogy hiányzik a határozottságuk.

Megszegtük az ígéretünket és elveszítettük a hitelességünket a régióban, valamint ajtót nyitottunk Oroszországnak, Kínának, Törökországnak és az öbölbeli államoknak.

A múlt hónapban rendezett EU-csúcstalálkozón Franciaország volt az, aki blokkolta a balkáni államok csatlakozási tárgyalásainak megkezdését. Daul kiemelte: szoros egységbe tömörülő Európára van szükség, amely garantálni tudja álláspontját a nemzetközi kérdésekben. Úgy vélte: egyetlen ország sem tud egyedül szembenézni a kihívásokkal Oroszország és Kína imperialista politikája közepette, "olyan világos vízióval rendelkező óriásokkal szemben, amelyeknek nem kell döntéseiket a polgárok felé igazolniuk" - mondta. Hozzátette: meg kell védeni az uniós állampolgárokat, a vállalatokat és az értékeket.

A fontosabb kihívások között említette a klímaváltozást is, amely témája lesz a kongresszusnak. Daul elítélte az úgynevezett "zöld populizmust" és egyfajta középutat szorgalmazott. "Mi vagyunk egyedül a populisták ellenszere (...) hozzá kell igazítanunk a politikánkat a kihívásokhoz, kezdve a klímaváltozással, és itt nem tanulhatunk semmit a zöldektől" - hangoztatta az EPP leköszönő elnöke.

A zöld populisták és az éghajlatváltozás létezését tagadók között kell megtalálni az "arany középutat", amellyel harcolni tudnak a klímaváltozás ellen, de egyben megvédik a munkahelyeket és a gazdaságot is. Jelezte, hogy az európaiak aggódnak a bolygóért, de saját jövőjüket, fizetéseiket és nyugdíjaikat is féltik.

Daul szerint az EPP-nek komolyan foglalkoznia kell a biztonságpolitikával is. "Ha nincs erős védelmi uniónk, nem leszünk képesek megvédeni értékeinket" - húzta alá.

A KDNP ott van

A Fidesz néppárti tagságát 2019. március 20-án a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára felfüggesztették, a magyar párt nem vesz részt a kongresszuson, de a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) ott van a zágrábi tisztújító kongresszuson. Nacsa Lőrinc országgyűlési képviselő az MTI-nek elmondta, hogy a KDNP azt reméli, hogy amennyiben a EPP-nek új vezetése lesz, akkor többet fog foglalkozni a európai sorskérdésekkel és kevesebbet a belső vitákkal, ezért óvatos bizakodással állnak az új vezetéshez. A KDNP frakciószóvivője azt is elmondta, hogy a Fidesz ügye nincs napirenden és a témák között sem szerepel. A zágrábi kongresszuson a KDNP egy hatfős delegációval van jelen, Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes, a KDNP elnöke vezetésével.

Tisztújítás lesz

Az EPP szerdán és csütörtökön tartja soron következő kongresszusát Zágrábban, ahol új elnököt és tíz alelnököt választanak. A tíz alelnöki posztra 12 jelölés érkezett. A kongresszusra több mint 40 országból 2000 résztvevőt várnak. Az eseményre több miniszterelnök és államfő is érkezik, többek között Angela Merkel német kancellár, valamint az EPP vezető tisztségviselői, továbbá Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke és Ursula von der Layen, a bizottság következő elnöke.

Az Európai Néppárt a legbefolyásosabb jobbközép, európai szintű politikai erő: a szervezetnek 39 országból 74 párt a tagja, jelenleg ők adják az Európai Bizottság és az Európai Tanács elnökét is, 17 uniós és 6 unión kívüli ország állam- vagy kormányfője néppárti. Az Európai Parlament legnagyobb frakcióját is az Európai Néppárt adja.