De Gucht azután szólalt meg, hogy csütörtökön az EU és Kína vezetői közös csúcstalálkozót tartottak Pekingben, ahol a felek tárgyalásokat kezdtek egy új befektetési egyezményről. Az EU és a Kína közti kereskedelem az elmúlt években növekedett, de többször viták is voltak Brüsszel és Peking között.

Az EB kereskedelmi biztosa pénteken azzal tompította szavai élét, hogy hozzátette: az európaiaknál se lehet sokra menni pusztán az udvariassággal, nemcsak a kínaiak esetében. "Úgy értem, hogy mi a saját érdekeinket képviseljük, ők pedig az övékét" - magyarázta De Gucht.

A biztos szerint azonban az EU lehetne keményebb, ugyanis "mi vagyunk a világ legnagyobb gazdasága, de ezt nem mindig ismerjük fel". A biztos hangsúlyozta, hogy az EU gazdasága nagyobb mint Kínáé. De Gucht szerint mindkét oldalnak meg kell védenie az érdekeit, és ha konfliktus van, akkor konstruktív módon kell megoldást keresni, de csak akkor van értelme a tárgyalásoknak, ha sikerül nyitottabbá tenni a kínai piacot.

De Gucht szerint az EU-nak nem kellene túlhangsúlyoznia Kína szerepét, hűvösen kell hozzáállnia a dologhoz. Az EU kereskedelmi stratégiája nem kizárólag Kínára fókuszál, a biztos szerint "úgy kellene kezelnünk őket, mint bármelyik kereskedelmi partnerünket, egy nagy partnerként, de nem a legnagyobbként". Kínai adatok szerint 2012-ben az EU és a Kína közti éves kereskedelmi forgalom 546 milliárd dollár volt, miközben a kereskedelmi mérleg jelentős kínai többletet mutatott.