Az eddigi talán legkeményebb jelzés érkezett arról, hogy a német kormány mennyire elégedetlen az ECB által alkalmazott extrém laza monetáris politikával. Wolfgang Schauble német pénzügyminiszter múlt hét pénteken, egy közgazdasági alapítvány díjátadóján, a Spiegel és a Wall Street Journal tudósítása szerint arra kérte az európai kormányokat és az Egyesült Államok kormányát, hogy bátorítsák jegybankjaikat, vessenek véget az extrém laza monetáris politika korszakának.

A német pénzügyminiszer szerint egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az extrém mértékű likviditás, amelyet a jegybankok generáltak, egyre inkább okozójává válik a problémáknak, semmint megoldaná azokat.

Bár az nem újdonság, hogy a németek kevéssé támogatják az ECB újabb és újabb monetáris lazítási lépéseit, azonban ennyire nyílt kritika még nem hangzott el német kormányzati részről azzal szemben. A WSJ szerint ez jól jelzi, hogy a német kormányzatra egyre inkább kedvezőtlen hatással van a betéti kamatok nulla közelébe való csökkenése, amely rendkívül hátrányosan érinti a német betéteseket is.

Schauble megjegyezte, közölte Draghival, hogy az extra laza monetáris politika, az irányadó kamatok nulla alá csökkentése 50 százalékban hozzájárulhatott egy új és sikeres németországi párt választási eredményeihez is. A német pénzügyminiszter itt a jobboldali radikális AfD választási előretörésére utalhatott a kommentek szerint.

Jens Wiedman, a Bundesbank elnöke, aki tagja az ECB kamatdöntő testületének is, a legutóbbi ülésen ellenezte a jegybank újabb lazítási lépéseit, mondván, azok túl messzire mennek.

Schauble megemlítette, hogy nemrég beszélt az ügyben Jack Lew amerikai pénzügyminiszterrel is, s azt  mondta neki, hogy ők is bátoríthatnák a Federal Reserve-et, mint ahogy az európai kormányok az ECB-t, illetve a Bank of Englandet, hogy kezdjék meg az azonnali óvatos, de fokozatos visszavonulást a rendkívüli laza monetáris politikától - írja a lap.