Kalin azt írta: "az európai látómező szűkülésének jele", hogy a két politikus "Németország, valamint Európa alapvető és sürgős problémáit semmibe véve" támadta Törökországot és a török elnököt. Kalin szerint azzal, hogy a vezető német politika "megadja magát a populizmusnak", a diszkriminációt és a rasszizmust súlyosbítja. Európa Törökország-ellenességével az unió gondjait másra hárítja annak érdekében, hogy magát nyugtatgassa - vélte a török politikus.

Nincs jelentősége, hogy a szeptember 24-ei német parlamenti választáson melyik párt nyer, mert az már látható, hogy milyen mentalitás jut hatalomra. Kalin egyúttal reményét fejezte ki, hogy az Ankara és Berlin közötti feszült légkör mihamarabb változik - jelentette ki az elnöki szóvivő.

Schulz a vasárnapi tévévitában a Törökországgal folytatott EU-csatlakozási tárgyalások megszakítását sürgette. Kiemelte, hogy Erdogan vezetésével "ellenpuccs" zajlik Törökországban. Az Erdogan-féle Törökország nem lehet az EU tagja, mert a tisztogatással "minden határt átlépett", ezért meg kell szakítani az EU Törökországhoz fűződő gazdasági és pénzügyi kapcsolatait is, beleértve az előcsatlakozási támogatásokat és a vámuniót.

Merkel kancellár hangsúlyozta, hogy sem ő, sem pártja soha nem akarta, hogy Törökország uniós tag legyen. Azonban a Törökországban raboskodó német állampolgárok miatt nem szabad "becsapni az ajtót" - tette hozzá. Mint mondta, ugyan napirendre lehet venni a csatlakozási tárgyalások megszakítását, de először az előcsatlakozási pénzügyi támogatást kell felfüggeszteni és gazdasági nyomást kell gyakorolni Ankarára.