Keményen beszóltak Orbánnak - így látják hazánkat a világ túloldaláról

Ultranacionalizmus, antiszemitizmus, cenzúra és erőszakos megfélemlítés - ezekkel a szavakkal jellemzi a 2010-es választások után Magyarországon kialakult viszonyokat olvasóinak egy ausztrál hírportál.
Napi.hu, 2014. március 13. csütörtök, 09:48
Fotó: Napi.hu

Az Európai Uniót azzal a feltételezéssel alapították, hogy tagállamai el akarnak szakadni a 20. századra jellemző konfliktusaiktól és bezártságuktól. Orbán Viktor magyar miniszterelnök azonban olyan államot épített ki, amely azt bizonyítja, hogy ez a feltételezés naiv volt. Európa még mindig nincs felkészülve a gazdasági válság megnyomorító mellékhatásainak kezelésére - írja az ausztrál ABC RN hírportál.

Orbán a választási rendszer torzításának köszönhetően 2010-en kétharmados többséget szerzett. Ez lehetővé tette számára, hogy felbontsa az alkotmányos berendezkedést és csavarjon egyet a választási rendszeren. A kétharmad birtokában gyakorlatilag megkerülte az ellenzéket. A cikk idézi Kim Lane Scheppele-t, az amerikai Princeton Egyetem professzorát, Magyarország-szakértőt, aki szerint a posztszovjet magyar alkotmány kidolgozói nem számítottak olyan helyzetre, ami négy éve előállt.

40-ből 68

A Fidesz a 2010-es választásokon nagyjából a népesség 40 százalékának támogatásával rendelkezett. Ennek birtokában megszerezte a pártlistákra leadott szavazatok 53 százalékát, ám a választási szabályok eredményeként ez a parlamentben már 68 százalékos többséget biztosított neki. A kormány tehát a háta mögött tudhatta a képviselők kétharmadának támogatását, ám a társadalom szintjén soha a közelében sem volt enne az aránynak.

Az alkotmány saját szabálya szerint kétharmados többséggel lehetett új alaptörvényt írni, így ezzel sajátos helyzettel Orbán megkapta a kastély kulcsát. Az eredmény Magyarország nyitottságának drámai csökkenése és új ellenségeskedés lett Brüsszellel szemben. Az ABC RN idézi a Tavares-jelentést, amelyből kiderül, hogy a régi alkotmányt 12-szer változtatták meg, mielőtt hatályon kívül helyezték. A kormányzó párt szája íze szerinti újat 2012. januári életbe lépése óta ötször módosították.

Betonba öntve

Az ombudsmani, a legfelsőbb bírósági, a médiahatósági legfelsőbb vezetői posztokra a kormánypárthoz hű embereket neveztek ki kilenc évre. Ha mandátumuk lejártakor nincs kétharmados támogatást élvező ellenjelölt velük szemben, akkor duplázódik megbízatásuk, így 18 évig vagy még tovább maradhatnak posztjukon.

A Tavares-jelentés megjelenésével elfogyott a levegő Európában Orbán körül. Meglepett milyen kicsi a támogatása - mondja Scheppele. Ne feledjük, hogy a Fidesz az Európai Parlamentben többségben lévő Európai Néppárt tagja, és a jelentés előtt ez a pártcsoport mindig összezárt mögötte.

Szélsőségek

A magyar kormányfő hazai közönségének játszik és táplálja a domináns, erősödő nacionalista érzelmeket. Veszélyes játékok játszik a szélsőjobboldali Jobbikkal és a körülötte rajzó rasszista milíciákkal. Ennek eredményeként - túl a romákkal és a bevándorlókkal szembeni megfélemlítésen, ami egész Európát fertőzi - Magyarországon olyan erőteljes az antiszemitizmus megjelenése a nyilvánosságban, amire nem volt példa a második világháború vége óta.

Orbán a bankokat ostorozza - mondja Scheppele -, ám ez egyfajta kód: mindenki pontosan tudja, hogy a bankárok alatt voltaképpen a zsidókat kell érteni. Ezt soha nem mondja ki, de a retorika alapján mindenki számára világos, hogy miről van szó. A magyar kormányfő azt sugallja Európa felé, hogy örüljön neki, hogy vele kell boldogulnia, mert nélküle jöhetnek a szélsőségesek. Valójában azonban gyakorlatilag azt a programot hajtja végre, amit a Jobbik akar. Támadja a szélsőjobbot, ha angolul szólal meg, de együtt játszik vele, ha magyarul beszél.

A büntetés is kevés

Az Európai Unió bajban van. Senki sem számított arra, hogy egy tagország vissza tud süllyedni az értékrendje alá azt követően, hogy a belépés feltételeként átlépett az uniós tagság magas belépési küszöbén. Ez nagy gond. Az Európai Bizottság - ahogy egyik szóvivője, Pia Ahrenkilde Hansen elmondja - vonakodik szankciókkal sújtani a tagországokat. Ezzel arra utal, hogy az "atombombának" tekintett megoldást, a szavazati jogot megvonó 7. cikkely alkalmazását igyekeznek elkerülni.

Sokan ráadásul attól tartanak, hogy Magyarország megbüntetése nem lenne elég. Ha belegondolunk, milyen tendenciák alakultak ki Európában, akkor elkezdhetünk aggódni azon, milyen látvány tárul majd elénk öt vagy tíz év múlva - mondja Tavares. Becsapja magát aki azt hiszi, hogy ez a sárfelhordás nem történhet meg Európában. Ugyanis éppen Európa az, ahol ezek a dolgok megtörténnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Marv, 2014.03.16 11:11

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Marv, 2014.03.16 11:10

@jobbajobb:
Kertem rad moderaciot.
Trollkodsz, folyamatosan floodolod a topikokat, masokat sertegetsz,es ami meg gazabb ugyanazt a szoveget masolod be nem mindenhova.
udv.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.16 11:03

@libamaj: Szerintem jó irányba viszi az országot Orbán


..így igaz !! Jól mondod !!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

jobbajobb, 2014.03.16 11:02

@Marv: Igy van, az a lenyeg,mit mond Putyin, igaz?

..az fontosabb ,minta a birkanyírók véleménye !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2014.03.16 08:54

@libamaj:
Scheppele, mióta ausztrál? Vagy a galamus?

A többit legalább már hallottuk ezerszer, bár ezért kár volt a ctrl-c, ctrl-v-t megnyomni. Az ausztrálos vicced még nekem is új hülyeség, pedig sokat láttam már.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html