BUX
40726

Keményen bírálják a csehek az eurózónát

Éles bírálattal illette a cseh jegybank elnöke az EU-t, illetve az euróövezetet az adósságválság kezelése miatt.

MTI-Eco, 2011. augusztus 17. szerda, 16:12

Miroslav Singer a Mlada fronta Dnes című cseh lapban szerdán közzétett nyilatkozatában rámutatott: Görögországnak és Portugáliának már fél évvel ezelőtt el kellett volna hagynia az euróövezetet. Európának - Singer szerint - nincs világos terve az adósságválság megoldására, és hibát hibára halmoz. Az adósságválság megoldása még mindig az uniós vezetők rövid távú politikai érdekeitől, és nem a gazdasági érdekektől függ - vélekedett.

Kijelentette, kíváncsi, hogy az euróövezeti országok végül kibocsátanak-e közös kötvényt, megjegyezve, hogy egy ilyen lépés azon országok adósbesorolásának romlását jelentheti, amelyek a kötvények elsődleges garantálói.

Rámutatott, nem lát olyan tényezőt, amely most vagy az év vége előtt a kamatok emelését tenné szükségessé: sem Csehországban, sem az európai gazdaságokban nincs olyan inflációs nyomás, amely a monetáris politika idei szigorítását követelné.

A jelenlegi gazdasági lassulás Singer szerint várható volt, és ez egyben enyhíti is az inflációs nyomást, hiszen az a globális árupiac felől érkezik, a hazai árnyomás ebben nem játszik jelentős szerepet. Vagyis a cseh központi bank számára nincs olyan ok, amely miatt rekordalacsony kamatszintet meg kellene változtatni.